Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Centralna banka BiH: Netačni navodi Centara civilnih inicijativa

centralna banka

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) demantira navode Centara civilnih inicijativa (CCI) da polovina novčane mase nije konvertibilna i da je stabilnost valute ugrožena, saopćeno je iz te banke.

Te, po navodima Centralne banke, neutemeljene i netačne tvrdnje, CCI je predstavio u izvještaju od 30. maja pod nazivom „Stanje nacije“.

– Centralna banka BiH želi istaći da je CCI iznio netačne informacije koje impliciraju kršenje Zakona o CBBiH i dovode u sumnju punu pokrivenost domaće valute, konvertibilne marke.

CBBiH provodi monetarnu politiku zasnovanu na valutnom odboru, koja podrazumijeva da svaka konvertibilna marka koju CBBiH pusti u opticaj ima puno pokriće u deviznim rezervama, u skladu sa Zakonom o CBBiH.

Prema podacima iz Bilansa stanja CBBiH za april 2016. godine, pokriće monetarne pasive deviznim rezervama, odnosno pokrivenost domaće valute deviznim rezervama iznosi i više od 100 posto, tačnije 107,35 posto. Stabilnost domaće valute nikada nije bila dovedena u pitanje zahvaljujući, prije svega, predanosti CBBiH da dosljedno i striktno provodi politiku valutnog odbora. Tome u prilog govore mjesečni izvještaji CBBiH, kao i Godišnji izvještaj CBBiH koji odobrava nezavisni vanjski revizor, a usvajaju Predsjedništvo BiH i oba doma Parlamentarne skupštine BiH – navodi se u saopćenju.

Konvertibilnost domaće valute, kako navode, nije upitna – konvertibilna marka može biti razmijenjena za euro prema fiksnom kursu u skladu sa Zakonom o CBBiH ili neku drugu valutu, prema važećem kursu, u bilo kojoj komercijalnoj banci u BiH.

– Podrivanje kredibilteta netačnim izjavama, kakve su navedene u Izvještaju CCI, može dovesti do nesagledivih posljedica i nanijeti ogromnu štetu monetarnoj politici i finansijskoj stabilnosti zemlje – navela je Centralna banka BiH u saopćenju.