opći izbori 2022.

Centralna izborna komisija odbila da ovjeri šest kandidatskih lista

cik-bih

Od ukupno 78 kandidatskih listi koje su imale nedostatke ili nepravilnosti, Centralna izborna komisija BiH danas je ovjerila 72 kandidatske liste od kojih je jedna ovjerena samo u dijelu koji ispunjava uvjete, jer nisu u cjelosti otklonjeni nedostaci

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je na sjednici održanoj danas, razmatrajući Izvještaj o izvršenim provjerama kandidatskih listi i kandidata političkih stranaka i koalicija za učešće na Općim izborima 2022. godine, nakon isteka roka za otklanjanje nedostataka, završila proces ovjere kandidatskih listi i kandidata koji ispunjavaju zakonom propisane uslove.

Na sjednici održanoj 14. jula 2022. godine, Centralna izborna komisija BiH je ovjerila 750 kandidatskih listi, a za 78 kandidatskih listi koje su imale nedostatke ili nepravilnosti, obavijestila političke subjekte da ih otklone u roku od pet dana (utorak, 19.07.2022. godine), u skladu s Izbornim zakonom BiH.

Od ukupno 78 kandidatskih listi koje su imale nedostatke ili nepravilnosti, Centralna izborna komisija BiH danas je ovjerila 72 kandidatske liste od kojih je jedna ovjerena samo u dijelu koji ispunjava uvjete, jer nisu u cjelosti otklonjeni nedostaci.

Centralna izborna komisija BiH je odbila ovjeru šest kandidatskih listi jer ne ispunjavaju zakonske uvjete za ovjeru.

U postupku ovjere kandidatskih listi i kandidata Centralna izborna komisija BiH je ovjerila ukupno 822 kandidatske liste uključujući ranije ovjerenih 17 neovisnih kandidata.

Rok za objavu ovjerenih kandidatskih listi u službenim glasilima i sredstvima javnog informiranja je do 18. august 2022. godine – saopćeno je iz CIK-a BiH.