Cerić: Bajram nije bosanska riječ, neka je blagoslovljen Hižaslav

mustafa-ceric111

Bivši reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa Cerić uputio je bajramsku čestitku muslimanima u našoj zemlji.

Kako je naveo, Bajram nije bosanska riječ i za nju je našao adekvatnu riječ.

“Bajram nije bosanska riječ. Nije ni turska. Bajram je perzijska riječ: paδrām, patrām i pedram. Adaptirana je za turski jezik kao ‘bayram’, a znači doslovno ‘svečanost’, kako vjerska tako i svjetovna. Arapi za Bajram kažu ’īd, što znači ‘povratak’ ili ‘vraćanje’ na proživljenu radost i sreću.

Tragom ove dvije riječi na perzijskom i arapskom, odlučio sma naći moguću adekvatnu bosansku riječ za Bajram. I našao sam je: HIŽASLAV!”, stoji u Cerićevom saopćenju.

“Evo objašnjenja. Na starobosanskom “hiža” znači “kuća”, a “slav” je skraćenica od glagola “slaviti” ili “proslavljati”. Najveća čežnja svakog Bošnjaka je da se vrati svojoj hiži, da se vrati svome domu, da se vrati svome bosanskom korijenu, da se vrati svojoj radosti i sreći, da se vrati svojim oduzetim pravima na zemlju i državu. ’Īd, znači vječiti povratak sreći, pa je tako i za Bošnjaka vječiti povratak hiži veliko slavlje, to jeste BAJRAM, pa je tako HIŽASLAV, kao bosanska riječ, najbliža značenju riječi Bajram kod Turaka i ’Īd kod Arapa”, navodi Cerić za N1.

“Neka nem ne zamjere ni Turci, ni Arapi, ni Perzijanci, ali bosanski jezik ako nije u nečem bolji, nije ni u čem gori od turskog, arapskog i perzijskog. Na to je već davno podsjetio veliki bošnjački hroničar Mula Mustafa Bašeskija.

Podsjetio je da u bosanskom jeziku ima pojmova koji se mogu kazati sa više različitih glagola nego što to ima u arapskom, turskom i perzijskom. Nije grijeh da se manji po broju natječe sa većim od sebe u dobru. Ako je Mula Mustafa Bašeskija imao razlog za to u svoje vrijeme, imamo i mi razlog u naše vremenu da kažemo da i mi imamo bosansku riječ za Bajram – HIŽASLAV. Zar ne zvuči lijepo: NEKA TI JE BLAGOSLOVLJEN HIŽASLAV! A može i HIŽASLAV ŠERIF MUBAREK OLSUN!

Jezik se lahko privikne da izgovara i uho se brzo navikne da sluša ono što je srcu drago. A Bošnjacima nema ništa draže od želje da se vrate svojoj bosanskoj duši, svojoj bosanskoj hiži, svom bosanskom HIŽASLAVU, svom bosanskom Bajramu. Bjaram Šerif Mubarek Olsun!”, stoji u čestitki Mustafe Cerića