krizni štab fbih

Čerkez: Epidemiološka situacija stabilna, zadržati postojeće mjere

čerkez
Foto: Fena
Čerkez: Važni projekti podrške EU zdravstvenom sistemu BiH

Pomoćnik ministra za javno zdravlje u Federalnom ministarstvu zdravstva Goran Čerkez istaknuo je da je epidemiološka situacija u BiH stabilna, te da se na bolničkom liječenju od posljedica zaraze koronavirusom nalaze 33 osobe, dok se dvije osobe nalaze na raspiratorima

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva ocijenio je da je epidemiološka situacija stabilna, te da je potrebno zadržati postojeće mjere što znači obavezno nošenje maski u zdravstvenim institucijama. Preporuka je stanovništvu, posebno u vrijeme kada ima dosta respiratornih infekcija, nošenje maski za lice, što može samo pomoći i u zaštiti od zagađenja zraka.

– Ove mjere bit će predložene Vladi FBiH, za narednih 30 dana. Mi ćemo pratiti situaciju, ako bude bilo kakva potreba djelovat ćemo u skladu sa tim – naglasio je pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez novinarima nakon sjednice Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Prema njegovim riječima, dosta je stabilno stanje u regiji, kao i u cijeloj Evropi. Pomalo zabrinjava situacija u Kini gdje je, kako je kazao, registriran veliki broj oboljelih, a polako se ‘otvaraju i počinju putovati širom svijeta’.

– Određeni broj zemalja, uglavnom u okruženju Kine i nekoliko evropskih zemalja, uveo je određene restrikcije – negativne testove. Nijedna zemlja naše regije zasad ne planira uvoditi mjere. Mi smo, uslijed procjene da je za BiH rizik nizak, odlučili da do daljnjeg kao i susjedne zemlje ne donosimo restriktivnije mjere, u odnosu na građane NR Kine – kazao je Čerkez.

Prati se stav Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC). I u Americi je, kako je kazao, jedan talas COVID-a, a očekuje se da bi varijanta koja je trenutno dominantna u Americi mogla to postati i u Evropi, ‘što znači da bi mogla doći i do nas’.

– Kod nas je epidemiološka situacija stabilna, a 33 osobe su na bolničkom liječenju (od čega je 18 nekompletno ili se nisu vakcinisali), a dvije osobe su na respiratoru. Te brojke su sigurno niže od realnog stanja, jer se testira manje i/li testovima koji se ne bilježe. Međutim, u decembru prošle godine registrirano je deset osoba koje su preminule od posljedica COVID-a – naglasio je.

Dodaje da je COVID i dalje prisutan, te da se kontinuirano prati situacija.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić kazao je da je u zimskom periodu u FBiH povećan procenat respiratornih infekcija te da se prati situacija u vezi sa virusom korona koji, prema njegovim riječima, još predstavlja opasnost po zdravlje ljudi.

– U prošloj sedmici ima 900 prijavljenih slučajeva akutnih respiratornih bolesti, od čega dominiraju Covid–19, gripa i virus RSV, koji je zastupljeniji kod djece. Pozivam stanovništvo da se vakciniše i zaštiti od težih oblika tih bolesti – kazao je Skočibušić.

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva razmatrao je danas na sjednici u Sarajevu aktuelnu epidemiološku situaciju s virusom Covid – 19, te situaciji u vezi sezonske gripe.