Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

presica krizno štaba

Čerkez: Imamo 30 novih slučajeva zaraze u Federaciji BiH

SnapShot(43)

Ako gledamo zaraženost, 55 posto žena je pozitivno, te 45 posto muškaraca

“Sa današnjim danom imali smo 1.308 testiranja, od toga 182 potvrđena slučaja zaraze korona virusom”, kazao je Goran Čerkez, član Kriznog štaba FBiH na večerašnjoj presici u Vladi FBiH.

“U odnosu na jučer imamo 30 novih slučajeva, od 252 nova testiranja”, potvrdio je Čerkez.

Kada je spolna i dobna statistika zaraženih u pitanju, Čerkez je kazao:

“Ako gledamo zaraženost, 55 posto žena je pozitivno, te 45 posto muškaraca. Imali smo devet smrtnih ishoda, od čega šet za osobe iznad 65 godina, dok su tri smrtna ishoda su bila za dobnu skupinu između 45 i 54 godine”, kazao je Čerkez i dodao kako je kada su smrtni ishodi u pitanju, radi se o pet mupškaraca i četiri žene.

“Prema našim evidencijama 57 je hospitaliziranih u FBiH, od tog broja 14 je težih pacijenta”.

Kada su kontradiktorne informacije o učinkovitosti maski u pitanju, Čerkez je rekao da zaštitne maske štite one oko nas, a ne nas.

“Dakle maske na neki način štite. WHO daje preporuke, a svaka zemlja te preporuke prilagođava prema sebi. Naša procjena je da maske štite, da se one trebaju nositi, onako kako to pravila nalažu”.

“U ovom trenutku imamo 23.000 testova u Federaciji BiH, stiže još 5.000 testova. Što se tiče testova, u BiH niti jednog trenutka nije postojao nedostatak testova”, kazao je Čerkez.