BiH

SITUACIJA STABILNA

Čerkez najavio ukidanje još jedne zabrane

22/05/2020

Pozvao bih građane da što manje hodaju po inostranstvu i svoje godišnje odmore provedu u Bosni i Hercegovini

Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine, najavio je danas novo ukidanje mjera zabrane u dijelu koji se odnosi na ulazak stranih državljana u BiH.

On je dodao da je situacija u ovom bh. entitetu stabilna, ali da je i dalje potreban oprez.

“Situacija je u Federaciji stabilna i znate da imamo ispod 100 aktivnih slučajeva. U Republici Srpskoj imamo puno više, čini mi se 500-550. Ako pratimo sitaciju u Evropi, vidjećemo koliko je to daleko od stabilnosti. Previše se fokusa posvetilo BIH i susjedima, a ne gledamo šta se u Evropi dešava”, rekao je Čerkez za TV N1 navodeći da “korona nije završena i da je vrlo ozbiljna stvar”.

“Postoji mjera zabrane ulaska stranica, ali i ona će brzo biti ukinuta. Mislim da je ukidanje samoizolacije prebrzo došlo. Možda je trebalo sačekati još pet do sedam dana”, dodao je Čerkez.

Najavio je praćenje situacije u narednom periodu.

“Naredne dvije nedjelje ćemo definitivno pratiti, imat ćemo jako velik priliv. Interesuju me zadnja 24 sata koliki je broj ljudi ušao. Ekonomije su svih zemalja pogođene i mi smo toga svjesni. Činjenica je da smo mi relativno brzo stabilizovali situaciju”, naglasio je on.

Dodao je da nas očekuje drugačije ljeto.

“Da se ne izlažemo prevelikom riziku, oni koji su zaduženi za plaže i bazene morat će voditi računa da nema gužve, nećemo moći u vodi ulaziti blizu. Mjera distance je ključna mjera. Pozvao bih građane da što manje hodaju po inostranstvu i svoje godišnje odmore provedu u Bosni i Hercegovini”, poručio je Čerkez.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.