Član Kriznog štaba

Čerkez: Početkom naredne sedmice djeca i stariji od 65 godina moći će vani

cerke

Istakao je da je važno reći da u narednom periodu već početkom naredne sedmice na osnovu njihovih preporuka očekuju da Krizni štab Federalne civilne zaštite prihvati prijedloge i omogući izlazak osoba preko 65 godina i djece u određenim terminima

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez kazao je da je testirano 779 naših sugrađana od toga 14 pozitivnih u poslejdnja 24 sata.

„Što ukupno čini 774 osoba koje su pozitivne. Najviše oboljelih je i dalje u HNK, pa u KS. Imamo 61 hospitalizovanih pacijenta. 169 sugrađana su oporavljeni, a u protekla 24 sata njih 26. Broj opravljenih značajno raste i imamo kontiutitet borja pozitivnih, nema nikakvih povećanja što će nam biti dobra osnova za popuštanje mjera. Od 32 smtna slučaja čak 22 preminula pacijenta bila su u dobi preko 65godina“, kazao je Čerkez.

Istakao je da je važno reći da u narednom periodu već početkom naredne sedmice na osnovu njihovih preporuka očekuju da Krizni štab Federalne civilne zaštite prihvati prijedloge i omogući izlazak osoba preko 65 godina i djece u određenim terminima.

„Nadam se i da 1. maj nećemo dočekati uz roštilj. Svi naši sugrađani moraju znati da ćemo i dalje morati nositi maske, rukavice. Molim stanovništvo na strpljenje, i da ne gledamo mjere u regiji, jer u BiH je prvi slučaj imala tek u martu, a Hrvatska u februaru. Moramo postepeno mjere ukidati“, kazao je Čerkez.

Govoreći o karantinima istakao je da su troškovi na teret Budžeta FBiH.

„Naredba od 28 dana je u skladu sa zakonskom odredbom. Karantin je sigurno dao rezultate, psoebno kada smo imali povećan priliv osoba iz insotranstva“, kazao je Čerkez odgovarajući na pitanje zašto ljudi nisu testirani na granicama i puštani u kućnu izolaciju.

„Karanten ima svoje uvjete i lokalna uprava odgovara za te uvjete i moraju osigurati i zdravstvenu skrb unutar karantena. Pustimo epidemiologe da kažu koliko je ko ugrožen“, kazao je Čerkez.

Ponovio je da se već masovno testiranja vrše i to na osnovu epidemiološke slike.

“Testirane su osobe koje rade na rizičnim poslovima. Naprimjer kasirke. Testiranja su kontinuirana i rade se sistematski”, kazao je Čerkez.