Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zbog širenja korona virusa

Čerkez: Od sutra restriktivnije mjere u FBiH

cerkez

Očekujemo da ćemo donijeti restriktivnije mjere za građane FBiH koje se tiču ograničenja kretanja i ograničenja okupljanja, a detalje ćemo saopćiti sutra na press konferenciji u 14 sati u Sarajevu . To je sve što mogu reći – kazao je Čerkez

S. DEGIRMENDŽIĆ

Svakodnevni porast broja zaraženih i nažalost sve više osoba koje umiru usljed posljedica infekcijom Covid 19, već su natjerale veći dio Evrope da uvede strožije epidemiološke mjere, a od sutra će i FBiH pooštriti te mjere za svoje građane.

Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva i član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH potvrdio je za Fokus.ba da će sutra biti proširene i uvedene restriktivnije mjere za građane FBiH.

– Ne mogu ništa konkretnije reći izuzev toga da očekujemo da ćemo donijeti restriktivnije mjere za građane FBiH koje se tiču ograničenja kretanja i ograničenja okupljanja, a detalje ćemo saopćiti sutra na press konferenciji u 14 sati u Sarajevu . To je sve što mogu reći – kazao je Čerkez za Fokus.

Prema saznanjima Fokusa, dobivenim iz razgovora i s drugim članovima Kriznog štaba, ali koji nisu željeli javno istupati restriktivnije mjere u odnosu na sadašnje trebale bi doprinijeti sprečavanju širenja korona virusa, ali još uvijek se ne razmišlja o potpunoj zabrani kretanja građanima, kako su to uvele neke evropske zemlje uz izuzetke odlaska do apoteka ili trgovina s životnim namirnicama.

Prema mjerama koje su trenutno na snazi u FBiH zabranjeno je okupljanje više od 50 osoba na otvorenom i više od 30 osoba u zatvorenom prostoru. Pretpostavlja se da bi ovaj dozvoljeni broj od sutra mogao biti i manji.