Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

prate epidemiološku situaciju

Čerkez: Rano je za produženje radnog vremena ugostiteljskih objekata

Sarajevo: U BiH zabilježeno novih 338 slučaja zaraze virusom COVID-19
20.08.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Konferencija za medije Kriznog stozera Federalnog ministarstva zdravstva povodom aktualne epidemioloske situacije. U BiH je danas novih 338 slucajeva osoba zarazenih koronavirusom, a preminulo je osam osoba. Goran Cerkez. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

“S utakmicama i navijačima ćemo ići u dogovoru sa Republikom Srpskom, do sada nismo procijenili da je dobar trenutak”, rekao je Čerkez

Savjetnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez kazao je da Ministarstvo prati epidemiološku situaciju u ovom bh. entitetu, naučni svijet i preporuke Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i da na osnovu toga donose odluke o mjerama.

U Hrvatskoj na snagu bi trebalo da stupe nove mjere, a jedna od tih je i skraćivanje perioda izolacije na 10 dana. U Federaciji Bosne i Hercegovine nadležni su razmatrali tu mogućnost, međutim ne smatraju da je još uvijek odgovarajuće vrijeme za takve promjene.

“Smatrali smo da je rano za skraćivanje izolacije, želimo prvo da prođe ovaj period polaska u školu, da vidimo kako će to ići, pa ćemo onda razmotriti mjere smanjenja izolacije. Ukoliko u vezi s tim budu jasne preporuke SZO i mi ćemo se tako kretati”, rekao je Čerkez.

Federalno ministarstvo okoline i turizma je nedavno apelovalo na Ministarstvo zdravlja da razmotre odluku produžavanja radnog vremena ugostiteljskim objektima. U Republici Srpskoj je pod pritiskom ugostitelja ukinuto vanredno ograničenje radnog vremena, ali u FBiH nadležni su mišljenja da postoje brojni razlozi zašto to još uvijek nije dobra odluka.

“Nepoštivanje mjera nas je natjeralo da smanjimo radno vrijeme i da situaciju iskontrolišemo na taj način. Ako se stanje dodatno stabilizuje mogli bi to harmonizirati sa Republikom Srpskom, razmišljali smo o tome, ali je potrebno gledati korak unaprijed i koji su potencijalni rizici”, riječi su Čerkeza.

Potencijalni rizik je, između ostalog, hladno vrijeme koje dolazi a koje znači i provođenje više vremena u zatvorenom prostoru.

Međutim, resorno ministarstvo je razmišljalo i o dopuštanju navijačima da prisustvuju utakmicama. Ukoliko se to dogodi, Čerkez kaže da je potrebno imati ograničen rad ugostiteljskih objekata upravo da se ne bi navijači i ljubitelji fudbala skupljali u kafićima poslije utakmice.

“S utakmicama i navijačima ćemo ići u dogovoru sa Republikom Srpskom, do sada nismo procijenili da je dobar trenutak”, rekao je Čerkez.

Govoreći o uvođenju stanja nesreće u Federaciji BiH kazao je da će to omogućiti jači nadzor poštivanja mjera, te da je to prijeko potrebno s obzirom na dosadašnje slabo praćenje i sankcionisanje neprovođenja mjera.

Kada je testiranje u pitanju, to se radi kao što je ranije i odlučeno – testiraju se oni koji osjećaju simptome, ali Čerkez kaže da je važno i povremeno testirati ljude u institucijama socijalne zaštite, domovima za stare i sličnim ustanovama, što i stoji u preporukama Ministarstva.