Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ceste u BiH pod snijegom: Na ovim dionicama je najteža situacija

BiH

snijeg sarajevo (4)

Zbog nepovoljnih vremenskih uslova, za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na snazi je zabrana saobraćaja na magistralnom putu M-5 Ripač-Vrtoče, a za vozila preko 3,5 t na regionalnom putu R-419 Mihalji-Blidinje.

Na putnom pravcu Foča-Gacko preko prevoja Čemerno obavezna je upotreba lanaca za teretna vozila.

Jak vjetar stvara snježne nanose na putnim pravcima: Livno-Kupres, Šujica-Tomislavgrad i Bosansko Grahovo-Livno.

Na magistralnom putu M-14 Bihać-Bosanska Otoka upozorava se na smanjenu vidljivost zbog magle.

Na dionicama u višim predjelima mjestimično ima ugaženog snijega, a zbog niskih temperatura na svim putnim pravcima prisutna je poledica.

Na snazi su zimski uslovi za vožnju, pa u skladu s tim dolazi do zabrane saobraćaja priključnim vozilima na planinskim prevojima gdje je kolovoz zasniježen, do stvaranja uslova za sigurno saobraćanje. Također u slučaju potrebe, autobusi i teretna vozila moraju imati lance na pogonskim točkovima na planinskim prevojima.

Ekipe putne operative nalaze se na terenu, ali zbog izrazito niskih temperatura usporeno je djelovanje posipnog materijala. Vozačima se savjetuje da voze maksimalno oprezno, da vožnju prilagode trenutnom stanju na putevima i da na put ne kreću bez zimske opreme, čije je posjedovanje zakonski obavezno za sve kategorije vozila.

Na autoputu A-1 dionici Sarajevo zapad-Lepenica zbog aktivnog klizišta na lokalitetu Ban Brdo, saobraćaj je u desnoj cijevi tunela Igman, kao i na mjestu radova, preusmjeren iz vozne u preticajnu traku.

Zbog zimskih uslova za vožnju u Hrvatskoj, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila preko 7,5 t na graničnim prelazima Izačić i Velika Kladuša.

Na ostalim graničnim prijelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta, saopšeno je iz IC BIHAMK-a.