sarajevo

Čestitka ambasada u BiH povodom Povorke ponosa

nelson (1)

Izjavu potpisuju Ambasada SAD-a u BiH, Delegacija EU i Ured specijalnog predstavnika EU u BiH, Ujedinjene nacije u BiH, te ambasade Švicarske, Holandije, Njemačke Austrije, Švedske, Finske, Velike Britanije, Španije, Francuske, Italije, Češke, Grčke, Rumunije, Slovenije, Bugarske i Diplomatski ured Belgije u BiH

Predstavnici diplomatskog kora u Bosni i Hercegovini uputili su danas zajedničku izjavu povodom prve bh. Povorke ponosa u kojoj čestitaju Organizacionom odboru, učesnicima Povorke, lokalnim institucijama i građanima BiH na uspješno održanoj prvoj Povorci ponosa u BiH.

U izjavi je istaknuto da su se stanovnici Bosne i Hercegovine udružili i odbacili strah i mržnju i, umjesto toga, pokazali su svijetu da je BiH uistinu otvorena i tolerantna zemlja koja poštuje prava svih pojedinaca.

– Jednaka ljudska prava za sve – to je suština bh. Povorke ponosa. Svi u BiH, bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju ili rodni identitet, imaju pravo na ista prava i slobode. Ipak, ostaje činjenica da ranjivim skupinama još nisu dostupni. Odgovornost svih je da daju podršku marginaliziranima koji se suočavaju s diskriminacijom i nepravdom – navedeno je u izjavi.

Zahvalili su lokalnim institucijama koje su omogućile bh. Povorku i dodali da je sada vrijeme da se postojeća zakonska rješenja o mirnom okupljanju usklade sa evropskim i međunarodnim standardima, kako bi se zakonski garantirala puna sloboda izražavanja i okupljanja.

– I dok izazovi i dalje postoje, građani BiH napravili su važan korak u borbi za jednaka prava LGBTI i ostalih marginaliziranih zajednica. Čestitamo vam na hrabrosti da budete vjerni sebi i pružite nadu drugima. Ponosni smo što smo hodali s vama rame uz rame i ostajemo uz vas dok nastavljate koračati za jednakost i ljudska prava za sve – istaknuto je u izjavi.

Izjavu potpisuju Ambasada SAD-a u BiH, Delegacija EU i Ured specijalnog predstavnika EU u BiH, Ujedinjene nacije u BiH, te ambasade Švicarske, Holandije, Njemačke Austrije, Švedske, Finske, Velike Britanije, Španije, Francuske, Italije, Češke, Grčke, Rumunije, Slovenije, Bugarske i Diplomatski ured Belgije u BiH, saopćeno je iz Ambasade SAD-a u BiH.