povratak kući

Četiri autobusa s državljanima BiH krenula iz Austrije

kinezi neum

Načelnik Federalnog štaba civilne zaštite Fahrudin Solak rekao je danas kako će državljani BiH koji stižu iz Austrije proći trijažne šatore na prijelazima Izačić i Velika Kladuša te da će boraviti tu dok ne završe sa svim neophodnim pregledima i procedurama

Četiri autobusa s državljanima BiH krenula su danas iz Austrije prema Bosni i Hercegovini. Kako navodi Dnevni avaz, riječ je o studentima i drugim državljanima BiH koji se moraju vratiti kući jer nemaju stalno prebivalište. Svjesni su, kako kažu, da će 14 dana provesti u karantinima.

– Ova inicijativa bila je na zahtjev Ambasade BiH u Beču i Ministarstva inostranih poslova BiH. Mi smo izašli u susret, da pomognemo koliko možemo. Što se tiče same procedure, dobivene su dozvole od ministarstava Austrije, Slovenije, Hrvatske, policija ovdje sve kontrolira, dozvoljen je ovaj skup, sve dozvole smo dobili. Sada je do kriznog štaba u BiH koliko će držati državljane na granici – rekao je Izet Kastrat, jedan od čelnika agencije “El Kiram International” iz Beča.

Dodao je kako će autobus stići u BiH u uobičajenom terminu te da neće biti nikakvih zastoja, s obzirom na dobijene dozvole.

– Interesantno je da iz Sarajeva imamo veliki broj prijava građana da se vrate ovdje, dakle naših građana koji imaju austrijske pasoše ili rade ovdje i očekujemo još veliki broj autobusa i dozvole od ministarstva inostranih poslova Austrije, proces je već u toku, tako da u subotu već dolaze najmanje jedan ili dva autobusa – rekao je Kastrat.

On je rekao kako je autobus iz Beča pun, te da je u njemu i jedna beba.

Podsjetimo, na graničnim prelazima u BiH postavljeni su karantini za sve one koji dolaze u zemlju.

Načelnik Federalnog štaba civilne zaštite Fahrudin Solak rekao je danas kako će državljani BiH koji stižu iz Austrije proći trijažne šatore na prijelazima Izačić i Velika Kladuša te da će boraviti tu dok ne završe sa svim neophodnim pregledima i procedurama.