BiH

Kriminalna grupa

Četiri bh. državljana preko Češke uvezli oružje u Njemačku: “To je problem BiH, ali i Njemačke”

30/09/2019
Foto: Ilustracija

Više od 95 odsto krivičnih djela, uz upotrebu oružja, počini se upravo nelegalnim naoružanjem

Nakon što je njemačka policija u februaru uhapsila dvojicu bh. državljana od 17 i 28 godina u čijem vozilu su pronašli 95 granata, četiri automatske puške, osam poluautomatskih pištolja i drugo oružje, uslijedilo je hapšenje još dvojice muškarca porijeklom iz Bosne i Hercegovine, piše BHRT.

Prema pisanju Bilda, protiv njih je podignuta optužnica i sudiće im se zajedno sa ranije uhapšenima. I ovaj slučaj nanovo aktuelizuje pitanje zaostalog i lako dostupnog naoružanja, kao i pitanje poboljšanja kontrole granica.

Sva četvorica uhapšenih državljana BiH optuženi su da su kao članovi organizovane kriminalne grupe u Mercedesu sakrili oružje koje su prevezli preko Češke u Njemačku. Krijumčarili su ratno oružje koje su prodavali na teritoriji Njemačke. U istrazi učestvuje i državno tužilaštvo Njemačke, te Federalna kancelarija kriminalističke policije.

Prema zapažanju našeg sagovornika sa Fakulteta za kriminalistiku u Sarajevu Kenana Hodžića, zapadna balkanska krijumčarska ruta je tranzitno područje koje koriste organizovane kriminalne grupe.

Problem koji se mora riješiti u Bosni i Hercegovini, smatra profesor Univerziteta u Banjoj Luci Druško Vejnović, jeste da zaostalo oružje dođe pod kontrolu institucija države. No, dodaje da je to problem i Evropske unije, te kako su uhapšeni prešli sve granice da bi došli do Njemačke.

Denis Hadžović iz Centra za sigurnosne studije podsjeća da od 2015. godine postoji Akcioni plan Evropske komisije za sprečavanje trgovine i zlouopotrebe oružja u Evropskoj uniji i trećim zemljama.

Iako smo u Bosni i Hercegovini svjesni problema, naše bezbjednosne institucije, zaključuje Hadžović, nisu ovo prepoznale kao veliki problem. Naime, prema statistici, više od 95 odsto krivičnih djela, uz upotrebu oružja, počini se upravo nelegalnim naoružanjem.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.