AFERA KONKURS FUP-a

Četiri kandidata s najboljim ocjenama svjedoče da su žrtve zavjere i tuže zvaničnike policije

naslovna-FMUP-kandidatri

Kao što je Inforadar već pisao, bez valjanog pravnog objašnjenja s liste primljenih među 88 su izbrisana četiri kandidata koja su prošla sve faze testiranja i ostvarila najbolje rezultate. Kao razlog diskvalifikacije im je „pravno“ osporeno to što će po konkursu na koji su se prijavili u prvoj polovini 2020., u avgustu 2022., dakle gotovo dvije i po godine kasnije, kada bi nakon obuke trebalo da zasnuju radni odnos, napuniti 35 godina života

Malik Mustajbašić je imao 32 godine kada je aplicirao na konkursu Federalne uprave policije (FUP) za prijem 88 novih policajaca. Konkurs je otvoren u maju 2020. i trajao godinu i po. Malik je zaveden pod šifrom 0340 i krajem oktobra ove godine, kada su objavljeni šifrirani rezultati, nije se našao na listi primljenih, iako je bio jedan od kandidara koji su ostvarili najbolje rezultate, piše Inforadar.

Inače, Mustajbašić je visokoobrazovan, prvak u kickboxu i uposlenik Oružanih snaga BiH.

Za Inforadar kaže da mu je ovo čak 16 konkurs.

„Konkurisao sam na svim konkursima, počevši od Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, pa do konkursa u FUP-u i MUP-u Kantona Sarajevo. Osvajao sam maksimalan broj bodova na testovima znanja i fizičkim provjerama ali onda na intervjuima sam dobijao najmanji broj bodova. Jednostavno, konkursi su tako namješteni da, ako nemaš nikoga, nećes ni dobiti posao“, ističe Mustajbašić.

PERFIDNE KONKURSNE ZLOUPOTREBE

Kao što je Inforadar već pisao u nekoliko navrata, bez valjanog pravnog objašnjenja s liste primljenih među 88 su izbrisana četiri kandidata, među kojima je i Malik; sva četvorica su prošla sve dosadašnje faze testiranja i ostvarila najbolje rezultate. Kao razlog diskvalifikacije ovim kandidatima je „pravno“ osporeno to što će po konkursu na koji su se prijavili u prvoj polovini 2020., u avgustu 2022. godine, dakle gotovo dvije i po godine kasnije, kada bi nakon obuke trebalo da zasnuju radni odnos, napuniti 35 godina života. Ovo je postignuto na način da su ove mladiće namjernim odugovlačenjem konkursa doveli „u zonu 35 godina“, koliko je, prema zakonu, dozvoljena starosna dob za prijem u redove federalne policije.

U sadržaju konkursa ovo nije precizirano, niti su navedena detaljnija pojašnjenja ili ograničenja koja bi eventualno spriječila devijacije, dvostruka tumačenja i podložnost manipulacijama nakon završene konkursne procedure.

Foto: Malik Mustajbašić (lijevo) prima nagradu nakon što je uhvatio lopova koji je ženi ukrao 3.000 eura

„Ovo je primjer da je konkurs namješten, jer su me eliminisali zbog samo tri dana. Ceremonija je zakazana za 23. august 2022., a ja ću 19. avgusta napuniti 35 godina. Radim u vojsci 10 godina i kroz karijeru sam bio svjedok da se ugovori potpisuju prije ceremonije. Taj dan se uručuju diplome i činovi. Sve je to pretužno“, kaže Malik.

Osim njega na isti način su eleminirani i Sanel Krčalo, Aldin Imamović te Armin Šator. Oni su angažirali advokate i ove sedmice podnijeće zajedničku tužbu protiv odgovornih u FUP-u.

Armin Šator

Aldin Imamović, inače magistar odbrane i sigurnosti, koji je prije 11 godina završio fakultet i nikada nije radio u profesiji za koju se školovao, za naš portal kaže:

„Mnogi pravnici su potvrdili da su naše odbijenice neutemeljene. Ovo je presedan jer se nikada nije desio slučaj niti u jednom MUP-u da se na ovaj način neko degradira i skida s liste.“

Aldin Imamović

„Mi smo svi porodični ljudi, školovali smo se i planirali budućnost u ovoj državi kako bi joj pomogli kroz rad u službi. Mi smo žrtve užasne nepravde“, ističu ovi momci i dodaju da vjeruju da će sud pošteno i profesionalno poduzeti sve pravne radnje kako bi se dokazala nepravda.

Sanel Krčalo

Inforadar saznaje da se FUP 26. oktobra obratio Policijskoj akademiji FMUP-a s aktom kojim je traženo dostavljanje informacije o tome koji je najkraći rok za obavljanje svečane dodjele diploma – ceremonije povodom završetka obuke 80 kadeta osnovne policijske obuke za početni čin „policajac“.

UBACIVANJE DJECE POLICIJSKIH FUNKCIONERA

Policijska akademija FMUP-a procijenila je kako bi osnovna policijska obuka za kandidate FUP-a mogla biti najranije završena 23. avgusta 2022., odnosno da bi tog dana polaznicima mogle biti uručene diplome. U odgovoru Policijske akademije FMUP-a navedeno je i slijedeće:

“Posebno ističemo da je navedeni datum isključivo rezultat procjene Policijske akademije FMUP-a i da nije fiksnog karaktera”.

Dakle, na osnovu procjene s liste su skinuta ova četiri kandidata bez mrlja u karijeri, s najbolnim rezultatima, jer će „po procjeni“ 23. avgusta naredne godine napuniti 35 godina.

Inforadar je već u prvoj priči od 1. novembra (a napisali smo do sada pet), pojasnio kako su potpuno drugi motivi nezakonitog korigiranja spiskova. Podsjećamo da je naš portal od više nezavisnih izvora iz federalnog MUP-a saznao da je stvarni razlog taj što se tražila mogućnost ubacivanja djece pojedinih uposlenika FUP-a bliskih upravi i pojedinih visokorangiranih uposlenika drugih sigurnosnih službi u BiH, pa i djece pojedinih članova Komisije.

Za javnost i uposlenike FUP-a nepoznato ko je zvanično primljen na ovom konkursu jer su kandidati numerirani šiframa.

Podsjećamo da se pouzdano se zna da je među primljenim kao mlađi inspektor i drugi sin Mustafe Hujdurovića, inače načelnika Jedinice za profesionalne standarde FMUP-a koja upravo treba kontrolirati zakonit rad ove institucije. Na ranijem konkursu je primljen i drugi, odnosno prvi Hujdurovićev sin i to na poziciju mlađeg inspektora za istraživanje ratnih zločina.

Iako je ranije za naš portal predsjednik Policijskog odbora za policijske službenike FBiH Zoran Čegar rekao da će ovaj Odbor „raditi zakonito i da neće podleći pritiscima“, naknadno je promijenio mišljenje, na šta podsjeća upravo jedan od kandidata s najboljim rezultatima i odbijenicom na konkursu Malik Mustajbašić:

„Kriminal se uvukao u svaku poru društva. Tako da za poštenog čovjeka mladog momka ovdje života nema. bez obzira na njegove sposobnosti. Šokirala nas je izjava Zorana Čegara kad kada je za jednu TV (TV SA, op.a.) rekao da će radije primiti dijete svog kolege čak i da je manje sposobno nego drugog kandidata.“

ČEKA SE PONIŠTENJE KONKURSA I POTEZ TUŽILAŠTVA

Nakon višesedmičnog pisanja Inforadara o manipulisanju konkursom u FUP-u kako bi bila primljena djeca visokopozicioniranih uposlenika FUP-a i svih drugih neregularnosti, prva konkretna reakcija stigla je iz kabineta ministra MUP-a FBiH Aljoše Čampare koji je poslao već po tri prijave na adrese državnog i kantonalnog Tužilaštva i Nezavisnog odbora Parlamenta FBiH. Također, Čampara je prijavio i v.d. direktora FUP-a Ensada Kormana koji je i potpisao odluku o odabiru kandidata za zapošljavanje u FUP te zatražio sva pojašnjenja u vezi namještenog konkursa.

Tri sedmice kasnije oglasio se i sam v.d. direktora FUP-a Korman, ali ne u javnosti, već je svoj odgovor dostavio ministru Čampari. Korman se ograđuje i svu odgovornost prebacuje na Komisiju. Podsjećamo da je upravo Korman svojim potpisom 15. oktobra ozvaničio neregulatnost konkursa, izbacujući četiri najbolja kandidata.

U međuvremenu, iz Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH su se se takođe oglasili i faktički potvrdili da je konkurs neregularan. Podsjećamo da su istakli da je Zakonom o policijskim službenicima FBiH propisano da se lista sa postignutim rezultatima i konačna lista svih kandidata koji se predlažu za zapošljavanje objavljuje na oglasnoj ploči policijskog organa koji vrši proces zapošljavanja.

U FUP-u to nisu uradili.

Na zvaničnom spisku nema imena, odnosno nedostaje identifikacija 88 primljenih kadeta, već su svi predstavljeni šiframa, iako zakon pripisuje transparentnost. Takođe, spiskovi s imenima i prezimenima morali su biti stavljeni i na web-stranicu FUP-u, te biti dostavljeni svim organizacionim jedinicama.

Dakle, očite manipulacije, najblaže rečeno, u proceduri prijema 88 novih policajaca su dokazane. S obzirom na tajnost i dužinu trajanja konkursa za očekivati je da se u cijeli proces konačno moraju uključiti i Nezavisni odbor i tužilaštva koja su obaviještena o svemu, pogotovo jer je pitanju konkurs kao dokaz nesavjesnog djelovanja i to u instituciji čija je misija upravo borba protiv nepotizma i korupcije.