Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

detektorov specijal

Četiri najčešće dezinformacije o rezoluciji o genocidu u Srebrenici

potocari
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

U danima prije glasanja o rezoluciji o genocidu u Srebrenici, pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija političari iz Republike Srpske i Srbije preplavili su javni prostor dezinformacijama i netačnim tvrdnjama o rezoluciji. Njihove izjave sadržavale su navode poput onih da će rezolucija označiti Srbe genocidnim narodom ili da će rezolucija dovesti do ukidanja Republike Srpske. Zato za Detektor magazin specijal, vanjskopolitički novinar i osnivač Inicijative za strateške analize Harun Karčić razotkriva najčešće mitove i dezinformacije o rezoluciji

Nacrtom rezolucije o genocidu u Srebrenici je, između ostalog, predviđeno da se 11. juli svake godine obilježava kao međunarodni dan sjećanja na genocid počinjen u Srebrenici 1995. godine.

Rezolucijom se osuđuje i negiranje genocida te veličanje ratnih zločinaca, dok se države članice Ujedinjenih nacija (UN) potiču na čuvanje sudski utvrđenih činjenica kroz obrazovne sisteme radi sprečavanja revizionizma i ponavljanja genocida.

Od država članica UN-a traži se da poštuju obaveze prema Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida.

Srbija nema direktnu odgovornost

Pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu utvrđeno je da Srbija nema direktnu odgovornost za genocid u Srebrenici, ali da je odgovorna što ga nije spriječila.

Međutim, burne su reakcije mnogih srpskih dužnosnika – kako iz bh. entiteta Republika Srpska, tako i iz Republike Srbije – kao i veliki niz dezinformacija i teorija zavjere u vezi s rezolucijom.

Tri decenije nakon genocida, ni u Srbiji – niti u entitetu Republika Srpska – nije došlo do politike i katarze koja je u Njemačkoj dovela do historijskog priznavanja krivice i izvinjenja kancelara Willyja Brandta.

Naprotiv, vlasti u Srbiji, ali i u RS-u, ne samo da negiraju genocid već ga pokušavaju relativizirati kad god im se ukaže prilika. Upravo se zbog toga protive rezoluciji.

U medijima širom RS-a i Srbije, često se promovišu navodni autoriteti ili stručnjaci koji pokušavaju dokazati kako se nije dogodio genocid nad Bošnjacima, te da su Srbi zapravo zanemarene žrtve ratova iz 1990-ih. Također je mnogo naslova koji više naginju u domen teorija zavjere nego činjenica.

Zato u Detektor magazin specijalu pogledajmo nekoliko mitova u vezi s rezolucijom.