Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

šeranić potvrdio

Četiri nova slučaja zaraze u RS-u, na UKC-u čak 47 osoba sa težom kliničkom slikom

ukc banjaluka

U pitanju su tri žene i jedan muškarac, žene su starije, srednje i mlađe životne dobi, a muškarac je srednje životne dobi

U posljednja 24 časa u laboratoriji Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske testirano je 263 osoba, a kod četiri osoba nalaz je bio pozitivan, odnosno potvrđeno je prisustvo koronavirusa, izjavio je danas Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite bh. entiteta RS.

U pitanju su tri žene i jedan muškarac, žene su starije, srednje i mlađe životne dobi, a muškarac je srednje životne dobi.

Osobe su po jedna iz Banje Luke, Prijedora, Trebinja i Istočne Ilidže i radi se o kontaktima osoba za koje je prethodno utvrđena pozitivnost na koronavirus

“Od ukupnog broja uzoraka 147 je bilo iz lokalnih karantina osoba koje su završile ili privode kraju svoj karantinski smještaj nakon dolaska iz inostranstva ili se radi o osobama koje se nalaze u izolaciji, a prethodno su imale pozitivan nalaz na koronavirus, ali nisu bile u obavezi da budu u bolnici jer nisu imale simptome”, rekao je Šeranić.

Istakao je da je nastavljeno testiranje zdravstvenih radnika, kao i da je testirano osoblje jednog doma za stare u Banjaluci

U UKC RS-a nalazi se 107 pacijenata, na odjeljenju gdje se liječe pacijenti s teškom kliničkom slikom nalazi se 47 osoba, a na respiratoru je pet pacijenata od sedam koliko ih je na intenzivnoj njezi, sa lakšom do srednjom kliničkom slikom je 47 pacijenta, dok šest pacijenata u izolaciji čeka nalaz.

“Što se tiče pacijenata koji su do sada tretirani u UKC RS ukupno je njih od 5. marta bilo na bolničkom liječenju 159, od kojih je 61 otpušteno na kućno liječenje, prosječna dužina boravka u UKC-u je osam dana, najkraći je bio jedan dan, a najduži boravak od 21 dan”, kazao je Šeranić

U Doboju i Bijeljini su hospitalizovane po dvije osobe, četiri u Istočnom Sarajevu, a u Trebinju jedna osoba.

Pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 6.029 osoba, a 16.857 osoba je izašlo iz nadzora. Pri graničnim prelazima 26 osoba u posljednja 24 časa prošlo je kroz karantinski smještaj.

Broj oporavljenih porastao je na 167, od čega je 113 iz Banje Luke.

Odgovarajući na pitanja novinara Šeranić je rekao da su platnene maske efikasnija zaštita u odnosu na nedostatak maske, jer između ostalog predstavljaju barijeru za direnje usta i nosa. Naglasio je da svaka maska ima svoj rok trajanja, a ni jedna osim FFP3 ne može građane u potpunosti zaštiti, ali su efikasne. Prema njegovim riječima, platnene maske moraju se prati poslije svakog nošenja i peglati jer je to najbolji način za dezinfekciju.