Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kako prevariti sistem

Četiri različita predmeta, sa istim strankama, dodijeljena jednom sudiji

grcevic brcko sud

Izvor Žurnala navodi da je u predmetima koji su zavedeni u Osnovnom sudu u Brčkom pod brojevima 96 0 P 103262 17 P, 96 0 P 103261 17 P, 96 0 P 107364 17 P i 96 0 V 103316 17 V jedna od strana „Delta inženjering“ d.o.o. Brčko distrikt, i u svim tim predmetima javlja se isti postupajući sudija, koji je ujedno jedan od zamjenika predsjednika Osnovnog suda Brčko distrikta BiH

O zloupotrebama putem Sistema za automatsko upravljanje predmetima u sudovima (CMS-a) već odavno kruže priče, ali je prvi o ovome javno progovorio sudija iz Brčkog Nedeljko Tabaković, piše Žurnal.

U sudu u kojem je on uposlen, ispričao je za Žurnal još u januaru ove godine, to se radi po nalogu predsjednika Osnovnog suda Brčko distrikta BiH Jadranka Grčevića.

Dodjeljivanje predmeta “podobnima”

“Kada dođe novi predmet postoji mogućnost da se preko IT tehnike odredi koje će sudije biti isključen iz CMS-a, dok se ostave oni koji odgovaraju”, naveo je tada Tabaković.

O svemu ovome svjedočio je i pred Privremenom istražnom komisijom za utvrđivanje stanja u pravosuđu u decembru 2020. godine. Njegov iskaz proslijeđen je Uredu disciplinskog tužioca i na osnovu toga je formiran predmet protiv Grčevića.

Očekivala se neka oštrija reakcija u pravosudnoj zajednici, ali sve je stalo na formiranom predmetu. Podsjetimo da disciplinske istrage mogu trajati i do dvije godine.

Za određen broj predmeta u Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH, pisali smo i ranije, postoji sumnja da su putem CMS-a dodjeljivani podobnim sudijama.

Neki od tih predmeta su i oni koji su u ovom sudu zavedeni pod brojevima 96 0 P 103262 17 P, 96 0 P 103261 17 P, 96 0 P 107364 17 P i 96 0 V 103316 17 V.

Izvor Žurnala otkriva da je u svakom od ova četiri predmeta jedna od strana „Delta inženjering“ d.o.o. Brčko distrikt, i u svim tim predmetima javlja se isti postupajući sudija, koji je ujedno jedan od zamjenika predsjednika Osnovnog suda Brčko distrikta BiH.

Isti izvor navodi da je predsjednik Grčević navodno blizak sa osnivačem firme „Delta inženjering“.

Mogućnost da se u četiri različita predmeta, koja se vode između istih stranaka, putem CMS-a dodijeli isti sudija je minimalna, smatraju naši sagovornici iz pravosuđa.

Jadranko Grčević

Da je zloupotreba CMS-a, ne samo disciplinski prekršaj već i krivično djelo, pred Istražnom komisijom izjavili su i predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija, ali i njegova zamjenica Sanela Butigan-Gorušanović.

Lagumdžija tvrdi da je čuo za neke slučajeve zloupotreba: “Ko zloupotrebljava CMS moj stav je da bez ikakve dileme treba ostati bez posla”.

U vrijeme kada je saslušavana pred Komisijom, Butigan-Gorušanović bila je v.d. predsjednika VSTV-a i tada je izjavila da je “zloupotreba tog sistema bilo i ranije”.

Osim slučajeva zloupotrebe CMS-a u Osnovnom sudu u Brčkom, pisalo se da je tih zloupotreba bilo i u Općinskom sudu u Mostaru, ali i Okružnom sudu u Banjoj Luci. Princip je bio isti – u sistemu se isključe neodgovarajuće sudije, dok se ostave oni podobni.

Međutim, nejasno je ukoliko svi znaju da se CMS zloupotrebljava zbog čega niko ništa ne poduzima. Formiranje predmeta i čekanje na kraj disciplinske istrage koja može trajati do dvije godine nije dovoljno.

Grčević se odazvao pozivu Istražne komisije

Predsjednik Osnovnog suda Brčko distrikta BiH Jadranko Grčević trebao bi biti saslušan na jednoj od narednih sjednica Privremene istražne komisije kada će iznijeti svoju stranu priče o CMS-u, presignaciji predmeta, ali i o tome da stručni saradnici u njegovo ime vode ostavinske rasprave o čemu je Žurnal, također, ranije pisao.

Grčević je, kako je saopšteno, pristao da se odazove na poziv Istražne komisije.

Istražna komisija bi trebala do kraja juna predočiti svoj izvještaj o stanju u pravosuđu sa određenim prijedlozima zakonskih rješenja.