BiH

Uvredljiv sadržaj

“Četiri S” i kukasti krst osvanuli na banjalučkoj džamiji i poruka “Turk raus”

10/04/2019

Iz Policijske uprave Banje Luka osuđuju svaki vid ispoljavanja netrpeljivosti, uvredljivih sadržaja i nasilničkog ponašanja

Na vjerskom objektu u izgradnji, banjalučkoj džamiji Arnaudiji, za sada nepoznata osoba ispisala je četiri slova “S” te nacrtala kukasti krst, saznaje Fena.

Napisano je i “Turk raus”, a policija traga za vandalima.

Portparolka Policijske uprave Banja Luka Marija Markanović je rekla Feni da je jučer izvršen uviđaj i da je o početnim saznanjima upoznat i dežurni okružni javni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka.

Iz Policijske uprave Banje Luka osuđuju svaki vid ispoljavanja netrpeljivosti, uvredljivih sadržaja i nasilničkog ponašanja

Banjalučka džamija Arnaudija je jedina neobnovljena od 15 tokom rata porušenih na tom prostoru.

Radovi na ovom vjerskom objektu, koji je bio uvršten na Listu svjetske baštine UNESCO-a, počeli su 2017. godine.

Jedan od potpisnika Ferhad-pašine vakufname, ministar finansija Bosanskog pašaluka – defterdar Hasan efendija podigao je 1595. godine ovu lijepu potkupolnu džamiju poznatu pod imenom Arnaudija ili Defterdarija, koja se nalazila u Donjem Šeheru u Banjoj Luci, nedaleko od Ferhadije džamije.

Arnaudija je bila 16 godina “mlađa” od banjalučke Ferhadije, koja je svečano otvorena u maju 2016. godine, nakon obnove koja je trajala nekoliko godina.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.