BiH

Kruzi iznad Livna

Četveročlana porodica odsječena od svijeta: Struje nemamo, nestalo je i svijeća

30/01/2019

Mersija napominje kako na ovome dijelu visoravni živi još nekoliko porodica u kojima se nalaze i teški bolesnici

Usljed sniježnog nevremena koje je zahvatilo livanjsku općinu četveročlana porodica Varupa već 15 dana nalazi se odsječena od svijeta na visoravni Kruzi iznad Livna.

“Od 14. januara smo odsječeni od svijeta. Ne možemo nigdje. Posjedujemo 23 krave, a ovih dana svaki dan prolijem 80 litara mlijeka, koje inače vozimo u mljekaru, jer ga ne možemo isporučiti. Struje nemamo, akumulatori su prazni, svijeća više nemamo, vodu za piće uzimamo od komšija, a za pranje koristimo otopljeni snijeg. Zadnjih dana jedini izvor svjetlosti je vatra. Srećom hrane imamo, a i drva za barem još mjesec dana”, kazala je za Livno-online Mersija Varupa.

Mersija napominje kako na ovome dijelu visoravni živi još nekoliko porodica u kojima se nalaze i teški bolesnici.

“Situacija nije bila bolja ni prijašnjih godina. Uvijek bi morali obilaziti institucije po nekoliko dana kako bi nam očistili put do visoravni”, kazala je Mersija.

Snježni nanosi na visoravni dosegli su na pojedinim mjestima visinu i do četiri metra. Svi apeli prema nadležnim institucijama kako prenosi Livno-online nisu urodili plodom.

“Imam dvoje djece. Djevojčicu od osam i sina od četiri godine. Kćer mi nije išla na nastavu devet dana u decembru i cijeli januar. Kako će ona to sada nadoknaditi?”, pita se Mersija.

Porodica Varupa živi na visoravni Kruzi iznad Livna. Bave se proizvodnjom mlijeka i to im je jedini izvor prihoda.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.