Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

počeli pregovori

“Četvorka” izbacuje SDA iz vlasti u Distriktu Brčko?!

brcko diustrikt

Predsjednik brčanskog NiP-a Damir Bulčević navodi kako ide u tom smjeru da nova probosanska većina ponudi kandidata za gradonačelnika

Započeli su pregovori oko formiranja novog probosanskog bloka između četiri stranke (SBiH-SBB-NiP-SDP) na području Brčko distrikta BiH. Kriza unutar dosadašnje vladajuće većine nastupila je u četvrtak, kada je gradonačelnik Esed Kadrić, predsjednik brčanske SDA, smijenio člana Vlade Nedima Hamzabegovića, koji je kadar SBiH.

Aktuelni prvi čovjek Brčko distrikta Esed Kadrić, koji je predsjednik brčanske SDA, zastupnika u lokalnoj Skupštini Zijada Nišića, predsjednika SBiH, vidi predvodnikom aktivnosti na njegovoj smjeni. No, Senad Osmanović potpredsjednik SDA Brčko distrikta, bez obzira na prekid dugogodišnje saradnje sa SBiH, smatra da i dalje imaju podršku koalicionih partnera iz reda hrvatskog i srpskog naroda.

„Naravno da mislimo, znamo da imamo, jer taj sporazum jednostavno nije prekršen. Vlada funkcionira normalno. Započeti su mnogi projekti, neki se dovršavaju“, kazao je Osmanović za Federalnu TV.

Ipak, računica je jasna. SDA sa pet mandata u Skupštini Distrikta nije većina među strankama koje čine probosanski blok, a koje od jučer rade na novom koalicionom sporazumu. Zajedno te stranke imaju sedam mandata. Jedan korak ka tome je i pristupanje nezavisnog skupštinskog zastupnika Abdulaha Iljazovića Stranci za BiH.

„Mi se nadamo, shodno formiranju Vlade FBiH, da će se taj proces desiti u Brčko distriktu BiH. Postoji realna mogućnost“, ističe Iljazović

Predsjednik brčanskog NiP-a Damir Bulčević navodi kako ide u tom smjeru da nova probosanska većina ponudi kandidata za gradonačelnika.

„Prirodno je da više ne bude gradonačelnik iz SDA“.

„Tokom današnjeg i sutrašnjeg dana radit ćemo intenzivno na pripremi jednog zajedničkog programa. Ostaje pod upitnikom da li ćemo se dogovoriti i imati konsenzus za našu buduću saradnju“, izjavila je Ina Pamukčić-Karagić, predsjednica SBB-a Brčko distrikta BiH.

Predsjednik SBiH u Brčkom Zijad Nišić, koji se najviše spominje u kontekstu kandidata za novog gradonačelnika, za sada se ne oglašava o ovom pitanju. S obzirom na to da se radi o više stranaka, u kombinaciji je i više potencijalnih imena za najistaknutiju funkciju.

„Iskreno, nemam želju, ali nikad ne reci nikad“, poručuje Iljazović.

Bulčević poručuje da stranke trebaju reći svoje prijedloge, a da je njegova ambicija najmanje upitna.

Pamukčić-Karagić poručuje da ona trenutno ne bi.

Bez predstavnika unutar srpskog i hrvatskog bloka unutar vlasti na području Distrikta, kao i stranačkih centrala, ne može se ništa desiti. A oni za sada šute. Za prave poznavaoce političkih dešavanja na području ove lokalne zajednice u proteklim godinama ne bi bilo iznenađenje da dođe do nekih neočekivanih dogovora, tako da je sve moguće dok se javno ne obznani potpisan novi koalicioni sporazum.