Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pred lokalne izbore

Četvorka potpisala “Sarajevski dogovor”: Ovo je put za suštinske promjene u BiH

cetvorka sarajevo (1)

U sporazumu se navodi da su se političke partije okupile jer su odlučne u namjeri da od Sarajeva naprave savremenu metropolu

Naša stranka (NS), Narod i Pravda (NIP), Socijaldemokratska partija BiH (SDP) i Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NLB) potpisale su sporazum nazvan ‘Sarajevski dogovor’ za ovogodišnje lokalne izbore.

Zajednički će ove stranke nastupiti u devet općina Kantona Sarajevo i u Gradu Sarajevu kao posebnoj administrativnoj jedinici. Sporazum podrazumijava 29 tačaka, tj. smjernica djelovanja koje ove stranke obećavaju ukoliko dobiju podršku na izborima.

U sporazumu se navodi da su se političke partije okupile jer su odlučne u namjeri da od Sarajeva naprave savremenu metropolu.

Također navodi se da od Sarajeva žele napraviti uzor transparentnosti, najjači stub državnosti BiH.

“Kandidati za nečelnike/načelnice, gradonačelnika/gradonačelnicu imaju pravo proširivati ovaj program u skladu sa svojom vizijom razvoja, na način koji nije u koliziji sa principima i smjernicama ovog dokumenta.”, navedeno je u Sporazumu.

“Odluke koje se kose s navedenim principima i temeljnim pravcima djelovanja ne smiju biti donesene, a ukoliko se naknadno uoči da odstupaju od nekog od principa ili pravaca djelovanja, bit će poništene. Kršenje principa i pravaca djelovanja utvrđuje radno tijelo sastavljeno od predstavnika svake od stranaka potpisnica ovog dokumenta”, zaključuje se.

Nermin Nikšić, lider SDP-a kazao je da su ove četiri stranke ostale doljedne u onome što su ranije govorili.

„Ovdje su četiri partije koje su ideološki različite, ali se možemo okupiti oko onoga oko čega ima konsenzus. Napravili smo sporazum sa 29 tačaka po uzoru na onih 300 u vrijeme kantonalne Vlade. Dogovor je ono što mene čini sretnim. I prije priče o izborima i gdje će ko sjesti postoje neke partije koje su spremne stvaiti svoj potpis na ono šta će raditi. Sarajevo želimo napraviti modernom metropolom, ne samo na papiru nego svemu“, kazao je Nikšić.

Elmedin Konaković, predsjednik NIP-a istakao je da dobar sporazum može biti dobar put za suštinske promjene u BiH.

„Danas nastavljamo sa političkim konceptom koji mijenja političku scenu. Funkcioniranje matematičkih koalicija možete vidjeti svaki dan u medijima i napadima jednih na drugih. Drago mi je da smo ponovo definirali ono što je najbitnije – borba protiv korupcije. I pored napada nismo ustuknuli, građani KS mogu biti sretni što imaju političare koji brane njihove interese. Pitanje pobjednika nije upitno imat ćemo većine u vijećima i mislim da će ovi sporazumi biti jedan novi način u politici“, kazao je Konaković.

Ibrahim Hadžibajrić, predsjednik NBL-a istakao je da su zadržali konzistentnost.

„Ja vam garantiram da ćemo mi svi do 15. novembra održavati kontakte i odgovarati se kad su u pitanju i liste. Mnogi su pokušavali da ubace klipove među nas. Kod mene su se pojavile inspekcije i oduprijet ćemo se prijetnjama i pritiscima“, dodao je Hadžibajrić.
Predrag Kojović, predsjednik Naše strane potcrtao da jedan ovakav pristup programske koalicije pokazuje da se stvari okreću na bolje i još u nekim sredinama ćemo imati zajednički nastup.

„Ovo je važan dan“, dodao je Kojović.

Edin Forto koji je jedan od kreatora političkog programa četiri stranke kazao je da se radi o programskoj koaliciji i to je ono oko čega se slažu.

Kojović je kazao da se u narednih nekoliko dana može očekivati zajednički nastup Naše stranke i SDP u Mostaru.

Svaka stranka će ići sa svojim listama za vijeća, ali će imati zajedničke kandidate za načelnika.