Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Četvrta godišnjica masovnih protesta: Tuzlaci razočarani, ništa se nije promijenilo

tuzla godisnjica protesta

Ispred spaljene zgrade u kojoj su se nekada nalazile prostorije Vlade Tuzlanskog kantona (TK) građani su danas obilježili četvrtu godišnjicu masovnih demonstracija koje su se iz Tuzle proširile drugim gradovima i općinama, javlja Anadolu Agency (AA).

Radnici fabrika uništenih lošim privatizacijskim potezima, koji su ostali bez radnih mjesta, zabrinuti za egzistenciju svojih porodica, mjesecima su svake srijede svoje nezadovoljstvo izražavali okupljanjima i protestima ispred zgrade Kantonalnog tužilaštva TK i sudova. Odatle bi se uputili u protestnoj šetnji ka Vladi TK, čije je sjedište bilo u zgradi ˝Sodaso˝, a protestima su se pridruživali nezadovoljni i nezaposleni građani. Bunt je eskalirao 7. februara 2014. godine paljenjem zgrada Vlade TK i Matičnog ureda tadašnje Općine Tuzla.

Nakon četiri godine, nada da su protesti mogli donijeti nešto bolje odavno se ugasila. Sakib Kopić iz Sindikata solidarnost koji je između ostalih predstavljao radnike, navodi da se nisu desili nikakvi pomaci. Naprotiv, Kopić navodi da je stanje drastično gore nego prije četiri godine.

˝Nažalost, političari nam žele prikazati kako mi živimo u blagostanju. Međutim, ono što vidim svojim očima, oni to ne mogu demantovati. Vidim masovan egzodus građana iz ove države jer svi bježe iz ovog ´apsurdistana´ u kome nemaju apsolutno nikakvu perspektivu˝, rekao je Kopić.

Fadil Duranović iz neformalne grupe građana ˝Srebrenik je naš˝ učestvovao je u protestima i postavio je na jarbol bh. zastavu ispred spaljene zgrade Vlade. Od protesta je očekivao mnogo i dosta se stvari moglo uraditi da su, navodi, strukture bile bolje organizirane. Građani su razočarani i izvarani, te ne vjeruju u mogućnost promjene, te dodaje da se svakodnevno uzaludne ˝revolucije˝ vode na društvenim mrežama.

˝Oni koji su tada bili na ulici, danas ni njih nema. Razmišljam da li smo mi koji smo manjina ludi ili su ovi koji sjede kod kuće baš toliko pametni. Ne znam˝, kaže Duranović.

Arif Haračić, koji je pružao podršku demonstracijama, koje su kasnije ispolitizirane, ističe da se ˝obični˝ građani bore za preživljavanje i da zbog toga većina ne mari za proteste. To je, kaže, bh. realnost.

˝Obična radnička klasa, oni su vjerovatno na nekim radnim mjestima, da zarade danas komad hljeba da bi mogli preživjeti. I to je sve većinom rad nacrno, gdje nema ništa, ni osiguranja, na birou je, ali mora zaraditi neki komad hljeba ˝, izjavio je Haračić.

Posljednjeg dana trodnevnih demonstracija, tokom kojih je povrijeđeno preko stotinu policajaca, zapaljena je zgrada ˝Sodaso˝ i Matični ured. Štete su procijenjene na više desetina miliona, a vlasništvo zgrade ˝Sodaso˝ dugo je bilo sporno. Nakon 15 godina sudskih sporova, Tuzlanski kanton nedavno je postao vlasnik ove zgrade.