Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Četvrtak će u Sarajevu biti najhladniji dan ove sedmice

Lijepa noć u Sarajevu

U Bosni i Hercegovini sutra će biti oblačno vrijeme. Poslijepodne se očekuju padavine s juga koja će krajem dana i u noći na srijedu zahvatiti cijelu zemlju.

U Bosni će padati susnježica i snijeg, a u Hercegovini kiša. Vjetar slab istočnog i jugoistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između –8 i –2 stepena, na jugu zemlje od 1 do 5 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između –1 i 4 stepena, na jugu zemlje od 6 do 10 stepeni.

U Sarajevu oblačno. U noći na srijedu očekuje se snijeg. Jutarnja temperatura zraka oko –4 stepena, najviša dnevna oko 2.

Prema prognozi CNN-ovog vremenskog servisa, u glavnom gradu BiH u narednih sedam dana dnevne temperature neće padati puno ispod nule, izuzev u četvrtak…

temperature sarajevo

U većem dijelu zemlje prometuje se otežano i usporeno zbog ugaženoga snijega i poledice na cestama.

Vozačima se savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, te da na put ne kreću bez zimske opreme.

Na dionicama cesta gdje su u toku radovi prometuje se sporije, pa se vozači mole za oprezniju vožnju i poštivanje privremene regulacije prometa.

Zbog radova u Mostaru (raskrižje kod Franjevačke crkve), promet se odvija usporeno. Vozače molimo da poštivaju privremeno postavljenu prometnu signalizaciju.

Zbog pomjeranja terena, obustavljen je promet za teretna vozila preko 3,5 tone najveće dopuštene mase i autobuse na dionici M-5 Sarajevo tranzit. Za vrijeme obustave promet je preusmjeren kroz grad Sarajevo.

Zbog izvođenja radova na dionici M-17 Stup – Rajlovac (dionica od kružnog toka Briješće do raskrižja ulica Rajlovac i Safeta Zajke) promet je potpuno obustavljen. Za vrijeme obustave, promet se preusmjerava preko kružnog toka Briješće na zaobilaznicu (dio autoceste A1), te na petlju Butila i dalje u smijeru Zenice (Jošanica), odnosno Mostara (Vlakovo).

Zbog radova, obustavljen je promet za vozila preko 7 tona na sjevernom ulazu u Mostar (ulica Maršala Tita). Alternativni pravac za ovu kategoriju vozila je južni ulaz u Mostar.

Zbog radova na M-17 u Zenici (na petlji Blatuša) promet je potpuno obustavljen. Osobna vozila i vozila do 7,5 t koriste petlju Radakovo, dok vozila preko 7,5 t koja dolaze iz pravca Sarajeva i Travnika koriste petlju Lašva.

Na dionici M-18 Brod na Drini – Šćepan Polje (granica BiH/CG), zabrana je prometa za vozila čija ukupna masa prelazi 12 t i čija dužina prelazu 8 metara.

Sporije odvijanje prometa zbog radova očekivati je na:
– M-4 Tuzla – Šićki Brod, Čelinac – Kotor – Varoš,
– M-14.1 Brčko – Bijeljina (Gredice), Brčko – Lončari (Gorice),
– M-16 Jajce – Banja Luka (na lokacijama Lučina i Bočac),
– M-16.2 Jablanica – Prozor,
– M-17 Jošanica – Rajlovac (u Reljevu), Doboj – Šešlije,
– M-18 Kladanj – Živinice.

Zbog radova na razminiranju terena u blizini prometnice mogući su povremeni zastoji tijekom dana na M-14.1 Brod – Odžak (na lokaciji “Šikare”), M-16 Karanovac – Crna Rijeka (na lokaciji HE Bočac 2).

Na graničnom prijelazu Brod pojačan je izlaz osobnih vozila.

Na ostalim graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja.

Zbog loših vremenskih uvjeta u Hrvatskoj, na GP Izačić zabrana je prometa za teretna vozila preko 7,5 t nosivosti.