BiH

Visoki predstavnik

Christian Schmidt za Guardian: Dodik sada ne može nazad, a da ne izgubi obraz

25/11/2021
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Schmidt je utvrdio da Dodikova separatistička retorika i njegova obećanja o prijenosu nadležnosti sa državnog na entitetski nivo vode zemlju prema teškoj krizi

Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, je za britanski Guardian istakao kako su regionalni čelnici uvjerili člana Predsjedništva BiH i čelnika SNSD-a Milorada Dodika da obustavi svoje planove za povlačenje srpskih snaga iz Oružanih snaga i ponovno uspostavljanje snaga bosanskih Srba.

– Vidimo da je nakon mnogo razgovora, uključujući i one u susjedstvu, dobio poruku da niko neće prihvatiti put koji vodi povećanom potencijalu političkog i – nadamo se da ne – vojnog sukoba. Ja zapravo ne vidim opasnost od rata – dodao je Schmidt, rekavši da je u zemlji manje teškog naoružanja u odnosu na 1992. godinu, kada je izbio rat u BiH.

Schmidt je utvrdio da Dodikova separatistička retorika i njegova obećanja o prijenosu nadležnosti sa državnog na entitetski nivo vode zemlju prema teškoj krizi.

– Ova taktika došla je do tačke u kojoj Dodik sada ne može nazad, a da ne izgubi obraz. Imam utisak da smo vrlo blizu ove tačke i za to je potreban vrlo jasan odgovor međunarodne zajednice. Rekao bih da bi izazov takvog raspada Bosne i Hercegovine bio taj što se to ne bi moglo ograničiti samo na BiH – rekao je Schmidt.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.