Čibukčić: Fond za zaštitu okoliša FBiH nudi rješenje za snadbijevanje vodom

fuad_cibukcic

Iako pitanje vodosnabdijevanja ne spada u primarne zadaće Fonda za zaštitu okoliša FBiH, naša je moralna obaveza i dužnost prema građanima pružiti svu asistenciju i pomoć u stručnom i svakom drugom smislu kako bi se konačno uspješno i dugoročno počeo rješavati problem snadbijevanja Sarajeva vodom – izjavio je direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH Fuad Čibukčić.

On je u izjavi za „Avaz“ pozdravio najavu sa sjednice Vlade Kantona Sarajevo o održavanju zajedničkog sastanka u vezi sa vodosnadbijevanjem, iako službeni poziv nije dobio.

Čibukčić, koji je još krajem prošle godine na relevantnim adresama pokrenuo inicijativu za rješavanje problema snadbijevanja Kantona Sarajeva vodom i to na način da se pristupi izradi novelacije postojećeg dokumenta „Master Plan – Dugoročno rješavanje vodosnadbijevanja, odvodnje i tretmana otpadnih voda u Kantonu Sarajevo“, pozitivnim je ocijenio reakciju Vlade Kantona Sarajeva

Pojasnio je da su stručnjaci još prije 1992. godine pripremili preliminarne planove za građenje brane na Bijeloj rijeci za zadovoljenje rastućih potreba za vodom. Potom je 1999. godine urađen „Master Plan Kantona Sarajevo“.

Fond za zaštitu okoliša FBiH pribavio je ovaj dokument s namjerom da započne korake ka njegovoj novelaciji i implementaciji, te zatražio sastanak s predstavnicima Vlade kako bi se zajednički krenulo u tom pravcu. U okviru ovog plana je urađena projekcija potreba, analiza alternativnih scenarija razvoja sa istraživanjem opcija korištenja vodnih resursa zahvatanjem iz akumulacije Crna rijeka, akumulacije Misoča, zahvata na rijekama Željeznica, Bosna i Miljacka, te vještačkim prehranjivanjem akvifera i njihovih raznih kombinacija.

Pritom se, napominje direktor Fonda, računalo na sve okolnosti poput lošeg stanja vodovodne mreže, ocjenu hidrogeologije koja ukazuje da je eksploatacija sistema iznad njihove održive izdašnosti, te na visok nivo neprihodovane vode i drugo.

– Imajući u vidu da se do sada u Kantonu nije pristupilo sistemskom rješavanju ovog veoma složenog problema, jasno je se danas nalazimo u ovako teškoj situaciji. Upozorenje stručnjaka od prije 30 godina, mi u Fondu ozbiljno smo shvatili, pa smo i pokrenuli prve korake prema ponovnoj aktivaciji master plana – izjavio je Čibukčić za „Avaz“.

Zaključak „Master Plana Kantona Sarajevo“, starog 18 godina, je da je neophodno osigurati dodatni vodni resurs izdašnosti od cca. 120 000 metara kubnih dnevno, te provesti niz zahvata u pogledu sanacije stare i nesvrsishodne distribucione mreže.

– Pored toga, ukazuje se da je potrebno izvršiti zamjenu poddimenzioniranih i oštećenih transportnih cjevovoda, provesti poboljšanja na pumpnim stanicama i izgraditi dodatne rezervoarske prostore radi poboljšanja sigurnosti snabdijevanja – kazao je Čibukčić.