Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cijene udženika i pribora preskupe za kućni budžet

udzbenici

U većini zemalja regije u školske klupe učenici će sjesti prvog dana septembra. U susret novoj školskoj godini najveći dio porodičnog budžeta pokazuje analiza Anadolu Agency (AA) bit će izdvojeno za školske udžbenike, sveske, torbe i ostali pribor i opremu. Sve to, kako tvrde roditelji, preskupo je kada se uzmu u obzir loše ekonomske prilike, visoka stopa nezaposlenosti te male plate.

U Bosni i Hercegovini u školske kupe većina učenika sjest će u utorak, 1. septembra dok će neki i nekoliko dana kasnije, zavisno od kantona do kantona. Iz Ministarstva obrazovanja i nauke Federacije BiH ističu kako zbog sezone godišnjih odmora koja je u toku iz kantona na području tog entiteta nije još uvijek moguće kompletirati podatke o ukupnom broju učenika koji će ove godine krenuti u školu.

Školska godina u entitetu Republika Srpska počinje 1. septrembra potvrđeno je iz Ministarstva prosvjete i kulture RS-a. Do sada je u osnovne škole u RS-u u prve razrede upisano 10.422 učenika. U srednje škole u školskoj 2015/2016. godini planiran je upis 11.712 učenika u 471 odjeljenje.

Roditelji koji nisu učestvovali u razmjeni polovnih udžbenika, što je u posljednje vrijeme ustaljena praksa, za jedan novi udžbenik iz knjižare morat će izdvojiti najviše do osam konvertibilnih maraka (oko ćetiri eura). Cijena radne sveske iznosi pet KM (oko 2,5 eura), a komplet udžbenika za školarca koji je peti razred košta skoro 80 KM (oko 40 eura). Puno više novca izdvajaju roditelji djece koji su završni razred osnovne škole.

Kada je riječ o udžbenicima srednje škole, u zavisnosti od struke, roditelji izdvajaju od 100 do 200 KM (50 do 100 eura). Toliko novca je potrebno i za pribor. Školske torbe koje krase izloge brojnih knjižara mogu se naći po najnižoj cijeni od 15 KM pa do najskuplje – 80 KM (između 7,5 i 40 eura).

Idriz Hadžić je u sarajevsku knjižaru u kupovinu krenuo sa sinom koji je završio deveti razred. U razgovoru za AA ističe kako su cijene knjiga preskupe uzimajuću u obzir da je školarcu neophodno obezbijediti i odjeću, opremu za sport, kartu za prijevoz i mnoštvo drugih stvari.

“Kupujemo knjige, tražimo. Njemu su rekli koje knjige se odrede, te ćemo kupiti. Do sada nismo kupili, samo sveske. Nije skupo nego preskupo za naš standard, mi ne radimo. Razmišljamo kako ćemo ali moramo kupiti knjige”, kazao je Hadžić.

I poslovođa jedne sarajevske knjižare Samir Bučan također ističe kako se građani žale na previsoke cijene knjiga uprkos tome što su one utvrđene i ne mijenjaju se posljednjih nekoliko godina.

“Već od početka mjeseca kupuju. Spiskovi u školama su ranije izašli, bude gužve. Bez spiska ne možemo davati udžbenike. Cijene su na nivou prošle godine od osam KM, 10 do 50 KM, zavisi od izdavača. Pribor imamo i jefitini, srednje cijene i kvalitetnije. Torbe su od 12 KM do 100 KM, zavisi od marke i kvalitete. Vršimo i zamjenu knjiga, ako bude promjena u školi da vrate uz račun”, naglasio je Bučan.