Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čiji su oni Hrvati: Hrvatska sela na sjeveru BiH odsječena od svijeta (FOTO)

BiH

26638396_1809756559056723_2018182272_n

U selu Kuljenovci koje se nalazi svega pet kilometara od Dervente do 1992. živjelo je oko hiljadu Hrvata. Danas ih je tamo svega dvadesetak.

Kucali su kažu na sva vrata, međutim pomoći nema.

Nakon rata u mjestu ima 15 kuća u kojima žive hrvatske porodice, te osam u kojima su srpske.

“Hrvatski povratnici žive kao u kamenom dobu, u nekim zaseocima struje nema, a kuće razrušene čekaju donacije i svoje mještane”, kažu žitelji Kuljenovaca.

Uz sve nedaće, oni nemaju ni adekvatan put koji je tokom zimskih dana skoro neprohodan.

Mato i Ivka Olujić prije rata imali su dva dućana i bavili se poljoprivredom.

“Zaboravljeni smo od svih.Do nesretnog rata imali smo dva dućana, poljo-apoteke, stotinu bikova, 20 krava, isto toliko krmača, pet traktora, dva kamiona i dva kombaja, te 200 dunuma zemlje. Donaciju za kuću sam dobio preko Općine Brčko. Jedan traktor sam našao u Kalendrovcu, a krunjaču u Trstenicima. Živi se ali jako teško, iz Općine Dervente nemamo nikakve pomoći. Predsjednik Hrvatskog bloka nam je obećao u aprilu riješiti sjeme kukuruza i na tome sam mu iskreno zahvalan.

Marija Radmanović i njena majka Mileva imaju istu priču kao i Mato. Težak život u Kuljenovcima je svakodnevica. Ljudi u selu su uglavnom stariji, a to najbolje dokazuje činjenica da ima samo jednog učenika koji u školu ide u Derventu.

“Do naše kuće se teško dođe voda nam je sada odnijela cestu. Rasvjete nemamo, do naših kuća treba deset stubova da bih imali rasvjetu. Predsjednik Hrvatskog bloka Francisko Brdarić uručio nam je prigodni paket sa osnovnim namirnicama i obećao dostaviti nam sadnice za nove voćnjake. Također, obećao je riješiti problem rasvjete, priča Marija.

Ništa bolje ni u selima oko Bosanskog Broda

U Grku je živjelo 150 domaćinstava oko 600 ljudi. Danas u selu nema stalnih povratnika, oni uglavnom žive u Slavonskom Brodu.

“Donacija i povratnika nema. Ceste su nam u lošem stanju. Nadam se da ću uz vašu pomoć u aprilu zasaditi voćnjak”, priča Anto Mandić.

“Puno je problema u ovim selima gdje pomoći za povratnike gotovo da i nema. Obzirom da povratnici u ovim mjestima imaju predstavnike Hrvate, pomoć ovim selima je hitno potrebna! Do sada sam tri puta predavao za obnovu moje kuće u Ministarstvo za raseljene i izbjegle lica u Banjoj Luci. Parcelu sam očistio i sanirao temelje, te pripremio sve za izgradnju kuće. Iznenađen sam posjetom predsjednika Hrvatskog bloka Franciska Brdarića, nikada do danas nas nije niko posjetio od hrvatskih predstavnika, iako svi oni žive u susjednim selima i Slavonskom Brodu. Vjerovatno svoja službena vozila neće da prljaju ovim cestama. Ne tražimo asfalt ali nekoliko kamiona kamena dobro bih došlo”, poručuje Mandić.

Iz Hrvatskog bloka su obećali, uz pomoć svojih partnera, osigurati sjemenski materijal, sadnice, te donacije za izgradnju kuća u onim mjestima gdje hrvatski narod pokaže volju za suradnjom sa ovim blokom.

“U hrvatskim selima trenutno situacija je najgora. Pozivamo institucije i hrvatske predstavnike da žurno pristupe u rješavanju nagomilanih problema”, poručuju iz Hrvatskog bloka.

Zamjenik predsjednika Hrvatskog bloka Petar Guberac napominje da su ceste u hrvatskim selima oko Bosanskog Broda i Dervente neprohodne, kuće su razrušene i puste a povratnika nema.

“Gdje su te silne donacije o kojima ministar Davor Čordaš priča”, pita se Guberac.