BiH

CIK bez reakcije: Otvarale se zapakovane vreće sa glasačkim listićima?

11/10/2018

Ne smiruju se navodi političkih stranaka, ali i brojnih analitičara da su Opće izbore koji su održani u nedjelju obilježile brojne nepravilnosti. Manipulacije glasačkim materijalom tokom izbornog dana, a onda i prilikom pakovanja i transporta uočene su na brojnim mjestima u Sarajevu.

Treći dan od izbora u Kantonu Sarajevo je bilo izbrojano tek nešto više od 60% glasova. Ponovljeno brojanje glasova danas je obavljeno u Centru i Novom Gradu, a posmatračima političkih stranaka je onemogućeno prisustvo.

Političke stranke kao što je Narod i pravda i SDP BiH smatraju da se radi o pljački u režiji Stranke demokratske akcije, te im nije jasno zašto se brojanje glasova odvijalo usporenim tempom. Do danas je u svim drugim kantonima obrađeno više od 70, 80 pa i 90% biračkih mjesta.

Brojka od 400.000 nevažećih listića, prema ocjeni analitičara, ukazuje na to da se radi o “izbornoj prevari” ili da su bh. građani većinom nepismeni te da ne znaju ispuniti glasačke listiće.

Iz SDP BiH, ali i drugih stranaka uputit će zahtjeve za ponovnim brojanjem glasova, a posebno za člana Predsjedništva BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.