Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

CIK BiH danas potvrđuje rezultate lokalnih izbora

cik-bih-2

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici koja će se održati u poslijepodnevnim satima donijet će odluku o potvrđivanju rezultata lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon toga će uslijediti dodjela certifikata o osvojenom mandatu načelnicima i gradonačelnicima, odnosno vijećnicima i odbornicima u općinskim vijećima i skupštinama opština, odnosno gradskim vijećima i skupštinama.

Centralna izborna komisija BiH u skladu sa Izbornim zakonom BiH ima obavezu u roku od 30 dana od dana održavanja izbora, donijeti odluku o potvrđivanju rezultata lokalnih izbora u BiH, što u slučaju lokalnih izbora ističe 2. novembra.

Doznajemo kako će se potvrđivanje rezultata lokalnih izbora obaviti u svim izbornim jedinicama u kojima su provedeni lokalni izbori, a kao razlog zašto CIK BiH čeka poslijepodne je rješavanju predmeta pred Apelacionim odjelom Suda Bosne i Hercegovine gdje se još nalaze neki predmeti na drugostepenom postupku odlučivanja.

Nakon što Apelacioni odjel Suda BiH donese rješenje po prigovoru odluka postaje konačana, a eventualni daljnji žalbeni postupak ne odlaže izvršenje procesa potvrde rezultata izbora.