Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

CIK BiH: Informacija o nestanku više od 35 tona glasačkih listića neistinita

glasacki-listici1

Centralna izborna komisija BiH odbacila je kao neistinite tvrdnje koje se plasiraju u javnosti o „nestanku više od 35 tona glasačkih listića“, javlja Anadolu Agency (AA).

Oni koji su, kako navode, plasirali takve informacije nisu zasnovali svoje tvrdnje na zvaničnom dokumentu Centralne izborne komisije BiH, odnosno Izvještaju komisije o stanju u Skladištu Centralne izborne komisije BiH broj 07-2-50-2-164-8/14 koji je jednoglasno usvojen na 18. sjednici Centralne izborne komisije BiH održanoj 24. aprila 2014. godine.

“Utvrđivanje činjenjeničnog stanja u Skladištu CIK BiH je provedeno na zahtjev upravo Centralne izborne komisije BiH a zbog preseljenja skladišta na drugu lokaciju. U vezi sa lažnom pričom o „nestanku više od 35 tona glasačkih listića“, u medijima su zlonamjerno izvučeni iz konteksta i plasirani samo pojedini djelovi Izvještaja o izvšenoj reviziji Centralne izborne komisije BiH za 2016. godinu kojeg je objavio Ured za reviziju Institucija BiH bez navođenja konačnog mišljenja revizora”, navode iz CIK-a BiH.

U interesu istinitog informiranja javnosti, ističu da se u revizorskom izvještaju pored ostalog navodi: “Prema našem mišljenju, finansijski izvještaji Komisije prikazuju fer i istinito, u svim materijalnim aspektima, stanje imovine, obaveza i izvora sredstava na 31. decembra 2016. godine i izvršenje budžeta za godinukoja se završava na navedeni datum, u skladu sa prihvaćenim okvirom finansijskog izvještavanja“, kao i: „Prema našem mišljenju, aktivnosti, finansijske transakcije i informacije prikazane u finansijskim izvještajima Komisije za 2016. godinu u skladu su, u svim materijalnim aspektima, sazakonima i drugim propisima kojima su regulisane.“

Takođe, iz CIK-a podsjećaju javnost da su svi dosadašnji detaljni izvještaji oprovođenju zakona u nadležnosti Centralne izborne komisije BiH usvojeni u Parlamentarnoj skupštini BiH, da su svi dosadašnji izvještaji o izvršenoj reviziji Centralne izborne komisije BiH pozitivni, te da je rad Centralne izborne komisije BiH kontinuirano podložan provjerama nadležnih državnih organa.

Dakle, sve evidencije u Skladištu CIK-a su uredno vođene i vode se.

“Plasirana je laž o nestanku više od 35 tona glasačkih listića, i to je samo jedna unizu laži plasiranih u posljednje vrijeme na štetu Centralne izborne komisije BiH”, navode iz CIK-a.