Održana sjednica

CIK BiH insistira na osiguranju sredstva za provođenje lokalnih izbora

cik_zgrada03 (1)

Bjelica-Prutina kaže da je niz problema s kojima se susreću i koje pokušavaju da riješe

Članovi Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine su na današnjoj sjednici, koja se mogla pratiti uživo putem live streaminga, tokom razmatranja Informacije o provođenju pripremnih aktivnosti za lokalne izbore 2020. godine, bili jednoglasni u zahtjevu da im se osiguraju potrebna finansijska sredstva za pripremu i provođenje lokalnih izbora 2020. godine.

Finansijski problemi s kojima se suočavaju u realizaciji pripremnih aktivnosti za održavanje lokalnih izbora prouzrokovani su činjenicom da još uvijek nije usvojen budžet institucija BiH za 2020. godinu u kojem su predviđena ta sredstva.

Predsjednica CIK-a BiH Vanja Bjelica-Prutina je kazala da svaki dan održavaju sjednice Kolegija i pokušavaju iznaći moguća rješenja u provođenju aktivnosti, koje su ograničene.

Po njenim riječima, neke od tih aktivnosti su ograničene zbog epidemiološke situacije, neke su ograničene zbog neosiguravanja potrebnih sredstava za provođenje izbora, a neke su onemogućene iz oba ova razloga.

– Jedan od problema jeste nemogućnost angažovanja dodatnog osoblja koje CIK angažuje pred svake izbore. To dodatno osoblje je potrebno i obučiti i zato trebaju sredstva – navela je Bjelica-Prutina, dodajući da je to jedan od problema.

Drugi problem se, istaknula je ona, tiče nemogućnosti pokretanja postupaka javnih nabavki.

– Za prošle lokalne izbore 2016. godine, sredstva za provođenje izbora su obezbijeđena u decembru 2015. godine. Za prošle opće izbore 2018. godine, budžet je usvojen u januaru 2018. godine i onda je CIK BiH bio u mogućnosti blagovremeno krenuti u sve postupke javnih nabavki – napomenula je predsjednica CIK-a BiH.

Istaknula je da trenutno nemaju osigurana sredstva, a imaju problem i sa obustavom poštanskog saobraćaja.

Bjelica-Prutina kaže da je niz problema s kojima se susreću i koje pokušavaju da riješe.

Dodaje da aktivnosti koje CIK samostalno može da realizira nisu upitne, ali da imaju problem s aktivnostima za čije provođenje im je potrebna ili saradnja, ili preporuke nadležnih tijela.

Članica CIK-a Irena Hadžiabdić je kazala da je jasno da je, zbog neusvajanja budžeta institucija BiH za ovu godinu, CIK BiH onemogućen u vršenju svojih zakonskih ovlaštenja.

Po njenim riječima, ovo pitanje ih nije dočekalo nespremne.

– Naše aktivnosti u smislu kalendarskog planiranja aktivnosti svega što se može uraditi bez budžeta u ovoj instituciji je blagovremeno urađeno. Pisali smo niz pisama nadležnim institucijama, nismo vidjeli ni sluh ni interes za probleme organizacije izbora kod nadležnih institucija – kazala je Hadžiabdić.

Niko od nas se, istaknula je ona, „neće obavezivati na tenderske procedure prema dobavljačima bez osiguranja sredstava“.

Predložila je da tek po osiguranju sredstava za izborne aktivnosti, provode sve te izborne aktivnosti, u skladu sa zakonskim rokovima za provedbu izbora koji se svode na period od 150 dana.

– Skraćivati rokove ne možemo, jer nas zakon obavezuje na raspisivanje izbora. Prema tome, priča o odlaganju izbora i sve ono što ovih dana čujemo u javnosti, mislim da nema potrebe da komentarišemo, jer iz aktivnosti koje radimo se vidi da se mi pripremamo za organizaciju izbora – kazala je Hadžiabdić.

Napomenula je da, organizacija izbora u oktobru zavisi od aktivnosti koje se sada provode i „sve se mora uraditi u rokovima koje je zakon jasno postavio, ali to iziskuje određena sredstva“.

Kaže da je bez sredstava vrlo teško raditi pripremne aktivnosti, „jer pripremne aktivnosti počinju dva i po mjeseca prije raspisivanja izbora“.

Član CIK-a Vlado Rogić je ukazao na nekoliko stvari koje se događaju u posljednja dva mjeseca.

– Jedna je Covid-19, koji je uvjetovao način rada i koji nam je napravio veliki problem s kojim se mi dobro nosimo. Mi smo ozbiljno shvatili da moramo sve učiniti da se raspišu izbori, da se oni održe, a hoće li se održati zavisi i od usvajanja proračuna, a prije svega zavisi od toga kakva će biti situacija sa pandemijom Covid visura – kazao je Rogić.

Dodao je da, kako sada stoje stvari, “sigurno ćemo imati raspisivanje izbora, ali izborne aktivnosti i operacija za provođenje izbora počinje puno prije nego što se izbori raspišu“.

– Puno pripremnih aktivnosti mi odradimo do dana raspisivanja izbora – napomenuo je on.

Član Komisije Ahmet Šantić je istaknuo da lokalni izbori nisu samo izbori Centralne izborne komisije.

– Sve institucije BiH, to je eksplicitna obaveza navedena u Izbornom zakonu, dužne su da pomognu CIK i sve organe za provođenje izbora, uključujući i DKP-e – naveo je on.

Po njegovim riječima, do sada je izostala povratna komunikacija od nadležnih institucija, naročito u smislu pravovremenog osiguravanja sredstava za provedbu izbora.

– Mi moramo imati čistih 150 dana od raspisivanja izbora do njihovog održavanja. Poštovat ćemo postojeće zakonske rokove, krenut ćemo u izbornu priču u iščekivanju da će u dogledno vrijeme doći i finansijska sredstva – naveo je, između ostalog, Šantić.

Član CIK-a BiH Stjepan Mikić je predložio da se, budući da im za provedbu izbora nedostaju finansijska sredstva, a čekajući usvajanje državnog budžeta za ovu godinu, urgentnim aktom obrate Vijeću ministara BiH, odnosno Ministarstvu finansija, da se iz rezerve državnog budžeta CIK-u BiH dostave potrebna sredstva, a onda kada se budžet usvoji, da se iz predviđenih sredstava koja su namijenjena CIK-u ona vrate u tu rezervu.

Po njegovim riječima, to je jedini način da CIK BiH može svoje poslove voditi u skladu s Izbornim zakonom i svim planiranim rokovima.

Predsjednica CIK-a BiH Vanja Bjelica-Prutina je kazala da su jučer uputili još jedan dopis, šesti po redu, nadležnim institucijama, gdje su tražili da im se osiguraju sredstva za provođenje lokalnih izbora 2020. godine.

Član CIK-a Suad Arnautović je postavio pitanje da li je zaista Centralna izborna komisija nezavisan organ onako kako je propisano u Izbornom zakonu.

– Ova cijela diskusija je pokazala da je ta nezavisnost vrlo upitna, ako vi zavisite od finansijskih sredstava koja vam po zakonu nisu na raspolaganju u onom vremenu i u odobrenom iznosu kako je to propisano zakonom – naveo je Arnautović.

On je također postavio pitanje da li se uskraćivenjem osiguravanja sredstava za osiguranje vršenja ovlaštenja CIK-a BiH iz Izbornog zakona, ustvari uskraćuje biračko pravo biračima.

– Imamo dva preduvjeta za odvijanje izbornog procesa – to je osiguranje sredstava i druga stvar, izazvano pandemijom, da utvrdimo nova, prilagođena pravila rada organa za provođenje izbora u uvjetima pamdemije – naveo je Arnautović, dodajući da to nije samo utvrditi nova pravila.

Po njegovim riječima, nisu planirana sredstva za nabavku materijalno-tehničkih sredstava i osiguranje rada biračkih odbora i izbornih komisija u uvjetima ovih okolnosti, gdje svako treba da ima zaštitnu opremu.

– To su dodatna sredstva koja se moraju osigurati za normalno funkcioniranje organa za provedbu izbora – naveo je Arnautović.

Član CIK-a BiH Jovan Kalaba je predložio što hitniji sastanak s predstavnicima Ministarstva finansija BiH i, po mogućnosti, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH „da bi mogli prevazići ovaj problem“.