Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U CIK-u tvrde da se radi o “radnim materijalima”, ne o zvaničnom stavu

Irena Hadziabdic
FOTO: I. Kralj

Radni materijali Centralne izborne komisije /CIK/ BiH u vezi sa odredbama Izbornog zakona BiH o popuni broja delegata u Domu naroda Federacije BiH /FBiH/ koji su se pojavili u javnosti nisu njen zvanični stav, izjavila je danas predsjedavajuća Komisije Irena Hadžiabdić.

Na vanrednoj konferenciji za novinare u Sarajevu Hadžiabdićeva je rekla da je materijal koji se pojavio u javnosti jedan od više radnih materijala koji stručne službe Komisije distribuišu članovima CIK-a i koji služe za razmatranje prije odlučivanja.

“CIK BiH se ograđuje od radnih materijala koji nisu zvanični stavovi članova Komisije, niti prijedlozi odluka za sjednice. O ovim pitanjima bilo je više radnih materijala, o njima nakon distribucije nije bilo raspravljano niti će, izgleda, biti raspravljano uskoro ni na Kolegijumu, a posebno ne na sjednici CIK-a”, rekla je Hadžiabdićeva.

Ona je objasnila da poslije ovakvog pritiska nema volje u CIK-u da se radi na ovim pitanjima.

“Oni koji bi trebalo da riješi odredbe u Izbornom zakonu koje nedostaju sada optužuju CIK na osnovu radnih materijala”, rekla je Hadžiabdićeva.

Ona je odbacila optužbe da CIK ne radi zakonito i ustavno, podsjećajući da je 98 odsto odluka Komisije sudski presuđeno kao valjano i zakonito.

Hadžiabdićeva je pozvala parlamentarne stranke u Parlamentarnoj skupštini BiH da se usaglase u vezi sa odredbama u Izbornom zakonu koje nedostaju i omoguće pravila po kojima bi CIK sproveo izborne rezultate.

Ona je podsjetila da je CIK u jeku priprema za raspisivanje opštih izbora i da intenzivno radi na reviziji podzakonskih akata, uključujući i zakonsku obavezu da nakon svakog popisa stanovništva proporcionalno određuje broj delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Ističući da će izbori biti sprovedeni, Hadžiabdićeva je odbacila sve optužbe na račun nezavisnosti rada ove institucije.