Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

izbori 2020

CIK BiH: Štamparska greška na glasačkim listićima ne utiče na valjanost listića

Lokalni izbori 2020. godine za Gradsko vijeće Grada Mostara održavaju se danas, 20. decembra, i sva biračka mjesta otvorena su jutros u 7 sati i zatvaraju se večeras u 19 sati, priopćila je Centralna izborna komisija (CIK) BiH

Centralna izborna komisija (CIK) BiH saoopćila je da štamparska greška uočena na glasačkim listićima za izbore za Gradsko vijeće Mostara ne utiče na valjanost glasačkog listića.

“Pojedini birači postavljaju pitanje validnosti njihovog glasa zbog toga što se na glasačkim listićima nalazi štamparska greška (štamparski otisak kratke krive linije). S tim u vezi ukazujemo da ista ne može dovesti u sumnju volju birača. Birački odbori zbog navedene štamparske greške neće proglasiti takav listić nevažećim, ako je jasna volja birača koji je glasao”, navodi se u CIK-ovom saopćenju.

Lokalni izbori 2020. godine za Gradsko vijeće Grada Mostara održavaju se danas, 20. decembra, i sva biračka mjesta otvorena su jutros u 7 sati i zatvaraju se večeras u 19 sati, priopćila je Centralna izborna komisija (CIK) BiH.

Uz pokazivanje jednog od važećih bh. identifikacijskih dokumenata (osobna karta, vozačka dozvola, putovnica) na biračkom mjestu birač dobiva kombinaciju glasačkih listića koja mu pripada i ostvaruje pravo na glasovanje. Tajnost glasovanja je osigurana na biračkom mjestu, navode u CIK-u.

Izborna šutnja traje do zatvaranja biračkih mjesta.

Predsjednik CIK-a BiH Željko Bakalar rano jutros posjetio biračka mjesta u Rodoču, Buni, Bijelom Brijegu, Bačevićima i Franjevačkoj ulici.

CIK će podatke o izlaznosti objaviti u podne.