Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Održana sjednica

CIK inicira dopune Izbornog zakona BiH

cik-bih444 (1)

Iniciranim dopunama Izbornog zakona BiH precizira se obaveza Centralne izborne komisije BiH da pripremljeni nacrt godišnjeg budžeta dostavlja Komisiji za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na odobravanje

Centralna izborna komisija (CIK) BiH je na današnjoj 34. sjednici usvojila Zaključak o pokretanju inicijative za donošenje zakona o dopunama Izbornog zakona BiH, saopćeno je iz CIK-a.

Centralna izborna komisija BiH, u skladu s ovlašćenjima, inicira zakonsko rješenje kojim bi se osigurala finansijska neovisnost Centralne izborne komisije BiH te kako se više ne bi dešavalo da i nakon više od dva mjeseca od dana raspisivanja izbora, finansijska sredstva za organizaciju izbora nisu osigurana.

Za poštivanje evropskih demokratskih standarda, za izbore moraju biti ispunjene proceduralne garancije, a jedna od njih se odnosi na neovisne i nepristrasne organe za organiziranje izbora, kako se to navodi u Kodeksu dobrog vladanja u izbornim pitanjima Venecijanske komisije pod tačkom 85. na strani 27 (CDL-AD (2002) 023 rev) „Izborni zakon treba da sadrži odredbu kojom se zahtjeva od organa vlasti (na svim nivoima) da ispune zahtjeve i potrebe izbornih komisija.“.

Imajući u vidu da za organiziranje i provedbu izbora mora biti zaduženo neovisno tijelo, kome će sredstva za provedbu izbora biti osigurana u zakonskim rokovima, Centralna izborna komisija BiH inicira dopune Izbornog zakona BiH u skladu s kojima bi sredstva za provedbu izbora bila osigurana u zakonom predviđenim rokovima, a koje u isto vrijeme nude alternativni način prevazilaženja problema osiguranja sredstava ukoliko iz nekih razloga nisu osigurana u zakonskom roku.

Ta alternativa podrazumjevala bi obavezu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, da u slučaju nepostupanja po sadašnjem zakonskom rješenju, na zahtjev Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, u roku od osam dana donose posebnu odluku kojom će se obezbijediti sredstva za provedbu izbora.

Iniciranim dopunama Izbornog zakona BiH precizira se obaveza Centralne izborne komisije BiH da pripremljeni nacrt godišnjeg budžeta dostavlja Komisiji za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na odobravanje.