BiH

CIK bih

CIK naredio ponovno brojanje s glasačkog mjesta 080A016B u Kalesiji

14/12/2020

Naredba o ponovnom brojanju donesena je zbog neslaganja broja upisanih nevažećih listića na kontrolnom obrascu u Glavnom centru za brojanje s podacima na obrascu za zbirne rezultate

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine, na današnjoj 105. hitnoj sjednici je donijela naredbu za ponovno brojanje nevažećih listića – praznih ili nevažećih po drugim kriterijima, s glasačkog mjesta 080A016B u osnovnoj izbornoj jedinici Kalesija, za nivo načelnika općine.

Brojanje će početi danas u 16 sati u Sarajevu u sjedištu Glavnog centra za brojanje u Zetri, odlučeno je na ovoj sjednici CIK-a.

Naredba o ponovnom brojanju donesena je zbog neslaganja broja upisanih nevažećih listića na kontrolnom obrascu u Glavnom centru za brojanje s podacima na obrascu za zbirne rezultate.

Podsjećamo, prema rezultatima CIK-a u Kalesiji je na izborima za načelničku poziciju pobijedio kandidat SDA Zijad Kulanić, sa smo jednim glasom više od aktuelnog načelnika Seada Džafića iz NBL-a. Kulanić je prema rezultatima CIK-a osvojio 5.579, a Džafić 5.578 glasova.

U narednoj tački dnevnog reda, Centralna izborna komisija je odbacila kao neblagovremen zahtjev grupe građana iz Srebrenika, upućen e-mailom 14. decembra, za ponavljanje brojanja glasova na svim biračkim mjestima u ovoj izbornoj jedinici.

S obzirom na to da je krajnji rok za upućivanje zahtjeva bio 8. decembar, nema uvjeta za ponovno brojanje glasova po službenoj dužnosti, konstatirala je Centralna izborna komisija.

Današnje odluke jednoglasno je donijelo šest članova CIK-a koliko ih je prisustvovalo sjednici.

Kako je konstatirano na početku, opravdano je bila odsutna Irena Hadžiabdić.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.