BiH

donesena odluka

CIK: Nepravilnosti u Srebrenici je bilo, provjerit će se regularnost izbora (VIDEO)

04/12/2020

Ovakav zaključak usvojen je sa šest glasova "za" i jednim "protiv". No, on ne prejudicira konačan ishod svega

Centralna izborna komisija BiH danas je donijela odluku da će pokrenuti postupak utvrđivanja zakonitosti rada lokalne izborne administracije i pojedinačne odgovornosti, zbog nepravilnosti koje su evidentirane u toku dosadašnje istrake, koju je pokrenuo CIK.

Ovakav zaključak usvojen je sa šest glasova “za” i jednim “protiv”. No, on ne prejudicira konačan ishod svega.

Isti zaključak, uz isto obrazloženje, usvojen je i u vezi sa izborima koji su održani u Doboju. Kao i u slučaju Srebrenice, svi članovi CIK-a su bili za ovakav zaključak, osim Vlade Rogića, koji je kazao kako se nisu stekli uvjeti za pokretanje ovakvih procesa, jer bi se time nepravedno optužili službenici lokalnih izbornih administracija koji su čestito obavljali svoj posao.

Predsjednik CIK-a Željko Bakalar je najavio da bi večeras trebalo biti završeno brojanje svih glasova, odnosno onih koji su stigli putem mobilnih i Covid timova. Večeras će biti održana još jedna sjednica, nakon koje će biti utvrđeno i kada će konačni rezultati biti saopćeni javnosti.

“Mi ćemo utvrditi d ali postoji odgovornost nekih članova izborne komisije”, kazao je Bakalar.

Irena Hadžiabdić je kazala da se od Izborne komisije moraju dobiti neke odgovore.

“Tolika je izlaznost do 11 bila da se dobije da jedan glasač je imao 50 sekundi. nešto je tu sumnjivo. Mi moramo dobiti odgovore da bismo mogli reći da stojimo iza svih nalaza do kojih dođemo. Jako puno se spekulira da ćemo mi poništiti izbore u Srebrenici. ja ne znam šta ću uraditi”, kazala je Hadžiabdić.

Dodala je da je vještak grafološke struke je utvrdio, što nam je saopćio na jučerašnjem sastanku, da je bilo slučajeva glasanja za drugu osobu.

“Osim toga, sumnjiva je i velika izlaznost u ranim jutarnjim satima. Prema dobijenim podacima, izlaznost je bila takva da je jednom biraču trebalo 50 sekundi da glasa. Pa i meni, koja poznajem procedure i koja kad pristupam glasanju već znam kome ću dati glas, treba barem dvije minute da obavim glasanje. Zbog toga ovolika izlaznost, ako ništa drugo, pobuđuje sumnju da je sve bilo regulatno i smatram da se trebaju utvtditi sve činjenice, kazala je Hadžiabdić.

Komentari

Autor: Patria

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.