najviše glasača u Bratuncu

CIK objavio nove podatke o izlaznosti, u Bihaću tuča na biračkom mjestu

230205_izbori_51060
SARAJEVO, 5. februara (FENA) - Sva biračka mjesta u Općini Vogošća, gdje se danas održavaju izbori za načelnika, otvorena su na vrijeme u sedam sati, potvrdila je Feni predsjednica Općinske izborne komisije Vogošća Selma Zunđa.

U Bihaću, Tuzli, Srebreniku, Zvorniku, Bratuncu i Vogošći biračka mjesta su otvorena jutros u sedam sati, a sva biračka mjesta trebala bi biti zatvorena u 19 sati

U Bosni i Hercegovini danas se održavaju prijevremeni izbori za gradonačelnika Grada Bihaća, Tuzle, Srebrenika i Zvornika te načelnika općina Bratunac i Vogošća, a odziv birača na redovnim biračkim mjestima do 15 sati bio je najveći u Bratuncu gdje je glasalo 36 posto registriranih birača.

Prema podacima Centralne izborne komisije (CIK) BiH u Bihaću je glasalo 13.255 birača ili 23,44 posto, Tuzli 18.474 birača ili 16,84 posto, Srebreniku 8.876 birača ili 23,13 posto, Zvorniku 11.343 birača ili 21,50 posto dok je u Vogošći na izbore izašlo 6.175 birača ili 22,66 posto.

U Bihaću, Tuzli, Srebreniku, Zvorniku, Bratuncu i Vogošći biračka mjesta su otvorena jutros u sedam sati, a sva biračka mjesta trebala bi biti zatvorena u 19 sati.

Na biračkom mjestu 003A049 Ribić 1 u Bihaću došlo je do incidenta, te je glasanje na tom biračkom mjestu bilo prekinuto na 25 minuta za koliko će glasanje biti i produženo.

Zbog fizičkog obračuna posmatrača i člana biračkog odbora intervenirala je policija, član biračkog odbora je smijenjen, a detaljan izvještaj je unesen u zapisnik o radu biračkog odbora, saopćeno je iz Ureda za informiranje CIK-a.

Kako su potvrdili iz MUP-a USK, incident se dogodio u naselju Gornje Prekounje na biračkom mjestu u osnovnoj školi.

“Došlo je do narušavanja javnog reda i mira, i sukoba člana biračkog odbora i jednog od posmatrača. Obojici su uručeni prekršajni nalozi, a biračko mjesto je nakratko bilo zatvoreno. Kada je uspostavljen red, izborni proces je nastavljen”, kazali su iz bihaćke policije.