Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sarajevo

CIK popunio federalni Dom naroda, sva četiri delegata iz SDP-a

dom naroda parlamenta fbih ftv

CIK je ranije donio poseban akt kojim se propisuju način popune nedostajućih mjesta, a primjenjujući popis stanovništva iz 2013. godine

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine održala je danas sjednicu na kojoj je prisustvovalo šest članova. Usvojen je izvještaj o dodjeli mandata za Dom naroda Parlamenta FBiH.

Podsjećamo, kantonalne skupštine su ranije održale sjednice na kojima su birale delegate za klubove Bošnjaka, Srba, Hrvata i Ostalih u Domu naroda PFBiH.

Nakon dostavljanja izvještaja CIK-u BiH, popunjavaju se četiri nedostajuća mjesta u klubu Srba i Ostalih.

CIK je ranije donio poseban akt kojim se propisuju način popune nedostajućih mjesta, a primjenjujući popis stanovništva iz 2013. godine.

Na prijedlog službe CIK je usvojio odluku, kojom će se konačno kompletirati Dom naroda Parlamenta FBIH.

Delegati koje je danas CIK potvrdio su:

Iz reda Srba, iz Kantona Sarajevo, kandidatkinja Kristina Petrović (SDP), iz reda Ostalih tri kandidata, iz Kantona Sarajevo Belma Kapo (SDP), iz Tuzlanskog kantona – Halil Selimbašić (SDP), iz Zeničko-dobojskog kantona Almir Babajić (SDP).

“Neki kantoni će na osnovu ovih kriterijuma biti prezastupljeni, a neki neće biti u mogućnosti da popune zagarantovanu kvotu. Možda će biti i žalbi na ovakve naše odluke, ja ću je danas podržati. Ali ukoliko ovakva zakonska rješenja ostanu na snazi, moramo uobziriti i to. Jednostavno Dom se mora popuniti, ovo je način kad ljudi jednostavno nisu izabrani i to je to”, rekao je Željko Bakalar.

Usvojen je i Izvještaj o izvršenim i podnesenim provjerama prijava političkih stranaka za učešće na prijevremenim izborima nakon otklanjanja nedostataka i nepravilnosti u prijavama. Izbori bi se trebali održati 5. februara 2023.

Srebrenik, Tuzla, Bihać, Zvornik će na prijevremenim izborima birati novog gradonačelnika, a načelnika će birati u Bratuncu i Vogošći.

Razmatrane su i ostavke, prestanci i dodjela zamjenskih mandata za Gradsko vijeće Goražde, Gračanica, Gradačac, Široki Brijeg, Visoko, Živinice, Općinsko vijeće Jajce, Kakanj, Novi Grad Sarajevo, Novi Travnik, Vogošća.

Razmatrana je i Informacija o pregledanim godišnjim finansijskim izvještajima političkih stranaka za 2021. godinu, sa prijedlogom stranaka za reviziju na terenu

Na dnevnom redu je bila i Informacija o podnesenim postizbornim finansijskim izvještajima političkih stranaka, nezavisnih kandidata i finansiranju izborne kampanje za Opće izbore 2022. godine.