Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

CIK postupa jedino po naredbi državnog Tužilaštva i Suda

CIK predstavio aplikaciju za unos i obradu izbornih rezultata

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine kao bh. institucija jedino može postupiti po nalogu državnog Tužilaštva i Suda, saopćili su iz CIK-a nakon navoda u medijima da su odbili postupiti po nalogu Osnovnog suda u Derventi.

Podsjećajući na hronologiju događaja istaknuto je da je CIK od Uprave kriminalističke policije MUP-a Republike Srpske dobio zahtjev za dostavljanje dokumentacije koja obuhvata prijave za glasanje putem pošte određenog broja birača izvan BiH s pratećom dokumentacijom, a za potrebe istrage koju provode u općini Derventa.

Nakon što su Upravu kriminalističke policije MUP-a RS obavijestili da jedino može postupiti po nalogu Tužilaštva BiH i Suda BiH, Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a obavještava CIK da je Osnovni sud u Derventi izdao naredbu kojom se naređuje privremeno oduzimanje određenih obrazaca prijava za glasanje iz inostrantva putem pošte i najavljuju se dolazak policijskih službenika u CIK za 14. septembra.

CIK se potom obratio Sudu BiH i službeno ga informirao o aktima koji su dostavljeni od MUP-a RS-a. U pismu Sudu BiH se navodi da CIK očekuje upute Suda BiH o postupanju u vezi naredbe Osnovnog suda u Derventi.

Također, CIK je danas obavijestio o svemu i Tužilaštvo BiH uz poziv da se preuzme istragu koja se vodi u Derventi.

Sve to učinjeno je, kažu u CIK-u, imajući u vidu činjenicu da je došlo do hapšenja i lišavanja prava određenih osoba zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična djela falsificiranja isprava i zloupotrebe biračkog prava, što eventualno može dovesti i do uskraćivanja biračkog prava osobama što je u nadležnosti CIK-a.

– Centralna izborna komisija BiH poštuje sve zakone BiH što je činila i u ovom slučaju, a zbog svega očekuju hitno reagiranje Tužilaštva – saopćeno je danas iz Ureda za informiranje CIK-a BiH.