Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

CIK potvrdio rezultate lokalnih izbora, za Stolac će se čekati

BiH

cik-bih

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine je na današnjoj hitnoj sjednici, u zakonom utvrđenom roku, donijela Odluku o potvrđivanju i objavljivanju rezultata lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, koji su održani 2. oktobra.

Potvrđivanje rezultata lokalnih izbora obavljeno je u svim izbornim jedinicama u kojima su provedeni lokalni izbori, osim za izborni nivo Stolac, za Općinsko vijeće i načelnika Općine Stolac.

U Stocu je 2. oktobra u popodnevnim satima, tokom održavanja lokalnih izbora u BiH, prekinut izborni proces, jer je na određenom biračkom mjestu došlo do nasilja i fizičkog sukoba jednog od kandidata i zvaničnika Općinske izborne komisije Stolac.

Kao razlog zašto je CIK BiH čekao poslijepodne jeste rješavanje predmeta pred Apelacionim odjelom Suda Bosne i Hercegovine gdje su se našli predmeti na drugostepenom postupku odlučivanja.

Predsjednik Centralne izborne komisije Ahmet Šantić je kazao da je CIK primio ukupno 207 zahtjeva za ponovno brojanje glasova. Doneseno je preko 190 zaključaka kojima su zahtjevi odbačeni i odbijeni, jer nije postojao pravni osnov zbog kojeg bi CIK donio drugu odluku.
“Donijeli smo odluku da se ponovo broji 54 biračka mjesta i u njima je preko 16 novih mandata dobilo zamjene u odnosu na prethodnu odluku o utvrđivanju. Na odluku o utvrđivanju i objavljivanju rezultata izbora uloženo je 31 prigovor i osam žalbi. Sve žalbe Sud BiH je odbio, od toga za pet prigovora je vršeno ponovno brojanje a za 26 prigovora su doneseni zaključci o odbacivanju. Na ove zaključke je ukupno je uloženo 75 žalbi, gdje su zaista politički subjekti pokušavali dokazati opravdanost svojih zakona”, kazao je Ahmet Šantić, predsjednik CIK-a BiH.

Istakao je da su sve odluke CIK-a na koje je neko imao pravo žalbe išle prema Apelacionom odjelu Suda BiH. Na sve odluke koje se neko žalio, Sud je pravovremeno odgovorio i odluke CIK-a postale su pravosnažne.

Šantić je naglasio da je odluka o potvrđivanju rezultata donijeta u zakonskom roku, s tim da će kada se uslovi steknu i u izbornoj jedinici Stolac vrlo brzo imati rezultate.

“Sutra donosimo pojedinačne zaključke o pokretanju odgovornosti izborne administracije, odnosno pojedinačno za određene kandidate za koje postoje indicije da su u Općini Stolac dovele do opstrukcije izbornog procesa. Nakon tog postupka timovi ispred CIK-a će mislim, po našoj trenutnoj dinamici rada, ići na lice mjesta u Stolac i uzimati izjave u skladu s odredbama važećih zakonskih propisa i nakon svih tih izjava predložit će CIK-u određene mjere, a kada te odluke postanu pravosnažne steći će se uslovi da se donese odluka o poništenju izbora u izbornoj jedinici Stolac”, pojasnio je Šantić.

CIK će 8. novembra dodijeliti certifikate o osvojenom mandatu načelnicima i gradonačelnicima, odnosno vijećnicima i odbornicima u općinskim vijećima i skupštinama opština, odnosno gradskim vijećima i skupštinama.

Centralna izborna komisija BiH u skladu s Izbornim zakonom BiH imala je obavezu u roku od 30 dana od dana održavanja izbora, donijeti odluku o potvrđivanju rezultata lokalnih izbora u BiH, što u slučaju lokalnih izbora ističe 2. novembra.

Na izborima je 3.255.018 registrovanih birača glasalo je 1.782.831 ili 54,77 posto birača s pravom glasa.

Lokalni izbori 2. oktobra su se proveli za 74 općinska vijeća u Federaciji Bosne i Hercegovine, 57 skupština općina u Republici Srpskoj, 131 načelnika općine u Bosni i Hercegovini, četiri gradska vijeća u Federaciji Bosne i Hercegovine (Bihać, Tuzla, Zenica i Široki Brijeg), šest skupština gradova u Republici Srpskoj (Prijedor, Bijeljina, Banja Luka, Doboj, Zvornik i Trebinje), 10 gradonačelnika gradova u Bosni i Hercegovini i Skupštinu Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.