Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

hitna sjednica

CIK potvrdio rezultate Općih izbora

U Sarajevu počelo ponovno brojanje glasova za predsjednika i potpredsjednike entiteta Republika Srpska
13.10.2022., Sarajevo - Bosna i Hercegovina - U Sarajevu je pocelo ponovno brojanje glasova za Predsjednika entiteta Republika Srpska. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Apelacino odjeljenje Suda BiH je odlučilo po svim žalbama i u svim slučajevima Sud BiH ili je odbio žalbe kao neosnovane ili ih je odbacio. Na osnovu toga su se stekli uslovi da se donese odluka o potvrđivanju rezultata Općih izbora 2022. godine

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas je na hitnoj sjednici jednoglasno donijela Odluku o potvrđivanju rezultata Općih izbora u Bosni i Hercegovini 2022. godine.

Odluka je donesena za Predsjedništvo BiH, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Predstavnički dom Parlamenta FBiH, predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske, Narodnu skupštinu RS, te skupštine kantona u Federaciji BiH: Unsko-sanski kanton, Posavski, Tuzlanski kanton, Zeničko-dobojski kanton, Bosansko-podrinjski kanton Goražde, Srednjobosanski kanton, Herrcegovačko-neretvanski kanton, Zapadno-hercegovački kanton, Kanton Sarajevo i Kanton 10.

Sastavni dio te odluke je izvještaj o rezultatima glasanja za svaki nivo sa dodijeljenim mandatima i imenima kandidata unutar političkih subjekata.

Apelacino odjeljenje Suda BiH je odlučilo po svim žalbama i u svim slučajevima Sud BiH ili je odbio žalbe kao neosnovane ili ih je odbacio. Na osnovu toga su se stekli uslovi da se donese odluka o potvrđivanju rezultata Općih izbora 2022. godine.

Predsjednik CIK-a BiH Suad Arnautović je kazao da CIK BiH obavještava sve kandidate koji su osvojili mandate na Općim izborima 2022. godine, a to je danas ovom odlukom potvrđeno, a koji su odlučili da odbiju osvojeni mandat, da mogu lično u sjedištu CIK-a BiH potpisati izjavu o odbijanju mandata ukoliko žele da CIK BiH dodijeli zamjenske mandate prije održavanja konstituirajućih sjednica organa vlasti u kojima su osvojili mandat.

Po njegovim riječima, nakon što su odluke CIK-a BiH postale pravosnažne, CIK BiH je danas potvrdio i objavio rezultate Općih izbora u BiH održanih 2. oktobra 2022. godine.

– Od danas teku svi rokovi u vezi sa uspostavom vlasti propisani ustavima na svim nivoima – napomenuo je Arnautović.

Napomenuo je također, da CIK-u BiH predstoji velika aktivnost u vezi sa indirektnim izborima.