BiH

Zbog vrijeđanja članice CIK-a

CIK prijavio Milorada Dodika Tužilaštvu BiH

28/01/2021

Bez obzira na sve pritiske kojima je izložena, Centralna izborna komisija BiH će kao neovisan državni organ nastaviti raditi poslove iz svoje nadležnosti u skladu sa zakonom

Nakon saznanja da Tužilaštvo BiH, nakon najmanje dva obraćanja javnosti Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika na press konferencijama u kojima verbalno napada članicu Centralne izborne komisije BiH Vanju Bjelica-Prutinu i Centralnu izbornu komisiju BiH, nije pokrenulo postupak po službenoj dužnost, Centralna izborna komisija BiH je poduzela konkretne korake, saopćeno je iz CIK-a.

“Danas je sačinjena prijava protiv Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika zbog sumnje na počinjenje krivičnog djela iz člana 145a Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine i ista će biti dostavljena Tužilaštvu BiH.

Centralna izborna komisija BiH se ovom prilikom zahvaljuje svim međunarodnim zvaničnicima u BiH i pojedincima iz BiH koji su dali podršku Centralnoj izbornoj komisiji BiH i gđi Vanji Bjelica-Prutini, a posebna zahvalnost ambasadorici Kathleen Kavalec, šefici Misije OSCE-a u BiH, Nj.E. Johanni Stromquist, ambasadorici Kraljevine Švedske u BiH, Nj.E. Matthew Fieldu, ambasadoru Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, gđi Ekaterini Dorodnovoj, zamjenici Šefa Delegacije EU u BiH i Ambasadi SAD-a u BiH.

Bez obzira na sve pritiske kojima je izložena, Centralna izborna komisija BiH će kao neovisan državni organ nastaviti raditi poslove iz svoje nadležnosti u skladu sa zakonom, stoji u saopćenju CIK-a.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.