Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

CIK se priprema za uvođenje novih tehnologija u izborni proces u BiH

gruzija – nove izborne tehnologije – cik bih (1)

Pored velikog broja neregularnosti u samom izbornom procesu, građani su učestvovali i u našem upitniku, te je većina bila za uvođenje novih tehnologija u izborni proces

U okviru međunarodne posmatračke misije Suad Arnautović, predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine i Vlado Rogić, član Centralne izborne komisije BiH su posmatrali vanredne izbore za lokalne organe vlasti u Gruziji održane u subotu, 29. aprila 2023. godine.

Posmatranje navedenih izbora je bilo posebno značajno zbog upotrebe novih tehnologija na biračkim mjestima i mogućnost njihove primjene na izborima u Bosni i Hercegovini.

Naime na biračkim mjestima u Gruziji su korištena tri segmenta novih tehnologija i to: elektronska identifikacija i verifikacija birača, skeniranje glasačkih listića (po dva skenera na svakom biračkom mjestu) i brz transfer izbornih rezultata sa biračkog mjesta do centralnog servera.

Nakon izbornog dana Arnautović je u okviru brifinga posmatračke misije iznio preliminarnu ocjenu vanrednih izbora u Gruziji sa posebnim osvrtom na upotrebu novih tehnologija i mogućnosti primjene iste ili slične tehnologije u Bosni i Hercegovini.

Tokom boravka u Gruziji održan je niz bilateralnih sastanaka Centralne izborne komisije BiH sa državnim izbornim komisijama Srbije, Gruzije, Albanije, Moldavije, Kazahstana, Kirgistana, Filipina i Estonije na kojima su dogovoreni modeli buduće saradnje tijela za provođenje izbora.

O problemima u izbornom procesu u BiH i mogućim rješenjima pisao je Fokus.ba uz pomoć građana koji su sa nama podijelili iskustva sa prethodnih Općih izbora.

Pored velikog broja neregularnosti u samom izbornom procesu, građani su učestvovali i u našem upitniku, te je većina bila za uvođenje novih tehnologija u izborni proces.

Skoro 90 posto građana koji su učestvovali u našem ispitivanju smatra da su protekle opće izbore u BiH obilježile nepravilnosti i neregularnosti.

Više od 96 posto građana koji su učestvovali u našem upitniku smatra da bi uvođenje elektronskog brojanja glasova riješilo probleme u izbornom procesu u BiH, a njih više od 95 posto izjasnilo se da su za uvođenje elektronskog brojanja glasova.

Prema informacijama koje stižu iz CIK-a, uskoro bi se nove tehnologije mogle uvesti i u BiH, a sve kako bi se smanjio veliki broj nepravilnosti koje se zabilježe nakon svakog izbornog procesa u našoj zemlji.

Što je nivo vlasti veći, sve je manje žena

#ECR “Doiksavanje“ i ostale prevare na izborima u BiH! Što je nivo vlasti veći, sve je manje žena. Jesu li žene najveće žrtve stranačkog inžinjeringa na izborima?

Posted by Fokus.ba on Saturday, December 31, 2022