Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

CIK: Zbog kršenja pravila kažnjena dva politička subjekta i dva kandidata

cik

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine donijela je odluke kojim su novčano kažnjena dva politička subjekta i dva kandidata zbog kršenja pravila ponašanja u predizbornoj kampanji, saopćeno je iz CIK-a.

Odluke nisu pravosnažne i protiv njih je moguće uložiti žalbu Apelacionom odjelu Suda Bosne i Hercegovine u roku od dva dana od prijema odluka.

Po odluci CIK-a, kazna od 1.000 KM izrečena je Stranci demokratske akcije, a od 1.500 KM njenom kandidatu za Skupštinu Tuzlanskog kantona Begi Gutiću. Također, sa po 1.000 KM kažnjeni su Nezavisni blok i kandidat tog bloka za Parlamentarnu skupštinu BiH Fuad Kasumović.

Prema saopćenju CIK-a, SDA i Bego Gutić su kažnjeni jer je Gutić na predizbornom skupu održanom 19. septembra u Banovićima, mjesnoj zajednici Banovići selo, koristio jezik koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje.

Kazne za Nezavisni blok i Fuada Kasumovića izrečene su, kako je naveo CIK, jer je Kasumović 13. septembra, tokom pauze u snimanju debatne emisije na N1 televiziji, zbog prijetnji upućenih pristalici drugog političkog subjekta, prekršio pravila ponašanja u izbornoj kampanji.

Pri donošenju ovih odluka, CIK se pozvao na određene članove Izbornog zakona BiH.