iz prve ruke

CIKBiH se oglasio pojašnjenjem oko izbora čelnika Federacije BiH

bradara lendo stojanovic

Iako i zakoni, a koje je i CIK danas pojasnio, predviđaju da se tri predložena kandidata između sebe dogovore ko će biti predsjednik a ko potpredsjednici FBiH, Lendo je danas, nakon što je izbjegao još jedan sastanak sa Bradarom i Stojanovićem, poručio kako se lideri SDA, HDZ-a i SDP-a trebaju dogovoriti ko će biti predsjednik FBiH

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIKBiH), u skladu sa članom 2.9 stav (1) tačka 9. Izbornog zakona BiH, utvrđuje i potvrđuje rezultate svih neposrednih i posrednih izbora obuhvaćenih ovim zakonom, ovjerava da su ti izbori provedeni u skladu sa zakonom i objavljuje rezultate svih neposrednih i posrednih izbora obuhvaćenih Izbornim zakonom BiH, saopćeno je iz CIK-a BiH.

Izbori za predsjednika i dva potpredsjednika Federacije BiH vrše se u skladu sa odredbama člana 9.14, 9.15, 9.16, 9.17, 9.18 i 9.19 Izbornog zakona BiH, navode iz CIK-a u vezi sa postupkom utvrđivanja i potvrđivanja rezultata posrednih izbora za predsjednika i potpredsjednike FBiH.

Istovremeno, podsjećaju da u skladu sa članom 9.19 stav (1) Izbornog zakona BiH, “Tri kandidata izabrana u skladu s članovima 9.13 do 9.18 ovog zakona odlučuju između sebe koji od njih će obavljati funkciju predsjednika, a ukoliko se dogovor ne postigne, o tome će odlučivati Predstavnički dom.“.

– U skladu sa članom 58h. Uputstva o postupku provedbe posrednih izbora za organe vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenim Izbornim zakonom BiH, Odluka nadležnog doma Parlamenta FBiH o izboru liste od tri kandidata u skladu sa članovima 9.13 do 9.18 Izbornog zakona BiH i odluka iz člana 9.19 stav (1) tog zakona, zajedno sa kompletnim izbornim materijalom dostavlja se CIK-u BiH na utvrđivanje i potvrđivanje rezultata izbora u skladu sa članom 2.9 stav (1) tačka 9. Izbornog zakona BiH – navodi se.

Iz CIK-a, također, podsjećaju da je do danas ova komisija primila izborni materijal samo od Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

– Da bi mogla pristupiti postupku utvrđivanja izbornih rezultata posrednih izbora za predsjednika i potpredsjednike Federacije BiH neophodno je da CIKBiH dobije izborni materijal iz Doma naroda Parlamenta FBiH kao i odluku iz člana 9.19 stav (1) Izbornog zakona BiH – ističe se u saopćenju.

Kako se nadalje navodi, CIKBiH kada se steknu uvjeti donosi odluku o utvrđivanju rezultata izbora, a nakon protoka roka za podnošenje žalbi i nakon pravosnažnosti odluke, CIKBiH donosi odluku o potvrđivanju rezultata posrednih izbora za predsjednika i potpredsjednike FBiH i objavljuje je u “Službenom glasniku BiH“.

Podsjećamo, Refik Lendo, kandidat SDA za čelništvo Federacije BiH, izbjegava sastati se sa ostala dva predložena kandidata, Lidijom Bradarom i Igorom Stojanovićem, a vezano za dogovor ko će biti predsjednik a ko potpredsjednici Federacije BiH. Iako i zakoni, a koje je i CIK danas pojasnio, predviđaju da se tri predložena kandidata između sebe dogovore ko će biti predsjednik a ko potpredsjednici FBiH, Lendo je danas, nakon što je izbjegao još jedan sastanak sa Bradarom i Stojanovićem, poručio kako se lideri SDA, HDZ-a i SDP-a trebaju dogovoriti ko će biti predsjednik FBiH. Također, jasno je i da CIK potvrđuje izabrano čelništvo Federacije tek nakon što se tri predložena člana dogovore, a ne kako su jučer tvrdili iz SDA kako za taj dogovor trebaju čekati da iz CIK-a potvrde njihove same kandidature.