Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sarajevo

Cikotić s komandantom NATO štaba: Međusobna saradnja važna tokom odgovora na nesreće

20210902_2_49867682_68420074_Web

Tokom sastanka istaknuta je posvećenost NATO-a da nastavi podršku BiH u reformi sigurnosnog sektora u cilju poboljšanja sigurnosti građana BiH, ali i ispunjavanja uslova na putu ka EU i evroatlantskim integracijama

Izgradnja kapaciteta institucija u Bosni i Hercegovini i poboljšanje spremnosti da odgovore na sve sigurnosne izazove, ključni je prioritet Ministarstva sigurnosti BiH, a za ostvarenje tog cilja veoma je važna podrška i nastavak partnerskih odnosa s međunarodnim organizacijama, a posebno s NATO-om, istakao je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić tokom današnjeg sastanka s komandantom NATO štaba u Sarajevu, brigadnim generalom Ericom Folkestadom, javlja Anadolu Agency (AA).

Saradnja između Ministarstva sigurnosti BiH i NATO-a posebno je bila važna tokom odgovora na prirodne i druge nesreće, ali i pandemiju COVID-19.

Tokom sastanka istaknuta je posvećenost NATO-a da nastavi podršku BiH u reformi sigurnosnog sektora u cilju poboljšanja sigurnosti građana BiH, ali i ispunjavanja uslova na putu ka EU i evroatlantskim integracijama.

Razgovarano je o vježbi službi zaštite i spašavanja i Oružanih snaga BiH krajem mjeseca u Mostaru, na kojoj će se koristiti NICS sistem čija primjena olakšava koordinaciju i komunikaciju spasilačkih službi na terenu. Ovaj sistem koji koriste službe zaštite i spašavanja u BiH i regionu nastao je kao jedan od projekata zajedničke saradnje sa NATO-om.