Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ACCOUNT NOVINARSKA NAGRADA

CIN i Šurlan dobitnici nagrada za najbolje izvještavanje o korupciji

account

Nagradu za poseban doprinos istraživačkom novinarstvu u protekloj godini dobio je novinar magazina Žurnal Avdo Avdić

Istraživački tim Centra za istraživačko novinarstvo i novinarka portala capital.ba Svjetlana Šurlan dobitnici su ovogodišnje ACCOUNT-ove nagrade za izvještavanje o korupciji.

Direktor ACCOUNT-a Eldin Karić je prije same dodjele istakao kako se ove nagrade dodjeljuju već sedmu godinu u nizu:

“Svih ovih godina pokušavamo da istraživačko novinarstvo, posebno u oblasti korupcije, podignemo na neki nivo. Željeli smo da na neki način skrenemo pažnju na potrebu društva za takvim novinarstvom. Mislim da smo u tome uspjeli. Kvalitet i sadržaj istraživačkih tekstova i materijala je na puno višem nivou nego što je to bio prije sedam godina.”

Nagradu u kategoriji najbolji pisani izvještaj dobila je novinarka portala capital.ba Svjetlana Šurlan za tekstove u vezi s izgradnjom autoputa Banja Luka – Prijedor.

Radi se o seriji od osam tekstova u kojima je napravljena analiza mogućeg prometa koja je pokazala neisplativost gradnje, otkriveno je da Kinezi nisu u roku uplatili koncesiju, te da su osnovali firmu za gradnju s kapitalom od jedne KM. Gradnja autoputa je na kraju odgođena.

“Projekat vrijedan skoro dvije milijarde maraka plaćat će građani idućih 30 godina, a istovremeno se od građana krije studija opravdanosti gradnje 42 kilometra po toj cijeni i ugovor potpisan s Kinezima. Ova tema zahtijeva i dalje istraživanje, a nagrade kao što je ova podstiču nas da ne odustajemo da postavljamo pitanja o temama koje su od interesa za javnost”, istakla je Šurlan.

Centar za istraživačko novinarstvo je nagradu dobio u kategoriji najbolje multimedijalno izvještavanje, a tema kojom se istraživački tim CIN-a bavio je finansiranje boračkih organizacija u Bosni i Hercegovini.

Zahvaljujući ovom istraživanju, javnost je na jednom mjestu dobila podatke o izdvajanjima za boračka udruženja i boračke zadruge sa svih nivoa vlasti u posljednjih nekoliko godina. Treba istaći i to da je u prošloj godini ovo bio najčitaniji i nagledaniji sadržaj na web stranici CIN-a.

“Ja sam jedna u timu koji je radio na ovim pričama. Malo sam iznenađena. Znam da puno tekstova stigne na konkurs, znam da nije lako odlučiti, a tema je bezbroj. Gdje god pogledamo, sve je korupcija”, rekla je novinarka CIN-a Renata Radić-Dragić, te se još jednom zahvalila ACCOUNT-u na nagradi.

Inače, žiri su činili istaknuti hrvatski novinar Saša Leković, glavna i odgovorna urednica portala tacno.net Štefica Galić, Borka Rudić iz Udruženja BH novinari, Žana Gauk, novinarka online magazina Žurnal i Armin Aljović, urednik Novinske agencije Patria.

“Pristiglo je 27 radova, 10 manje nego prošle godine, a 35 manje nego pretprošle. Povoda za istraživačke priče je sve više. Nažalost, sve manje je novinara koji se žele time baviti. Zašto je tako, svi znamo. Istraživački radovi koji su ove godine stigli na konkurs pokazuju da uprkos pritiscima, istraživačkog novinarstva itekako ima”, istakla je stalna članica žirija Štefica Galić.

CIN i Šurlan su osim priznanja dobili i po 1.000 maraka nagrade.

Nagradu za poseban doprinos istraživačkom novinarstvu u protekloj godini dobio je novinar magazina Žurnal Avdo Avdić.

Ovogodišnja dodjela nagrada održana je u restoranu “Una” u Sarajevu, a osim ove ceremonije, proslavio se i 10. rođendan online magazina Žurnal – jedine slobodne teritorije!

Ranije danas, u prostorijama hotela “Holiday” u Sarajevu, predstavljen je “Priručnik za sudije i tužioce: Korupcijski rizici u postupcima javnih nabavki”, autora Adnana Tulića, Mirele Porobić i Slobodana Golubovića, te je održan trening za medije – članove ACCOUNT medijskog poola.