Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čišćenje terena za uspostavu Planinske botaničke bašte na Trebeviću

trebevic444

Počeli su radovi na čišćenju terena za uspostavu Planinske botaničke bašte na području Trebevića, potvrdio je Feni stručni saradnik za promociju i marketing Javne ustanove Zaštićena prirodna područja KS Mustafa Zvizdić.

Planom upravljanja Zaštićenim pejzažem “Trebević” predviđeno je uspostavljanje botaničke bašte koja bi služila za konzervaciju i zaštitu endemičnih i rijetkih vrsta, kao i prezentaciju bogate planinske flore bosanskohercegovačkih planina.

Projekt o uspostavljanju botaničke bašte je potpisan sa Federalnim ministarstvom okoliša i turizma na osnovu odluke o utrošku sredstava prema Akcionom planu strategije okoliša za 2018. godinu i programu “Sufinansiranje projekata zaštite prirode u FBiH”.

Zvizdić je naglasio da je “na osnovu provedenog direktnog postupka, sklopljen Ugovor o izvođenju radova čišćenja površine u cilju pripreme terena za osnivanje Planinske botaničke bašte Trebević sa JKP „Sarajevo šume“ d.o.o Sarajevo”.

– Predviđeni radovi su bazirani na čišćenju površine od samonikle nepoželjne vegetacije i uklanjanju tanjeg rastinja lišćara i četinara – kazao je.

Cilj projekta je promocija i očuvanje rijetkih i ugroženih planinskih biljaka u Bosni i Hercegovini kroz uspostavljanje botaničke bašte kao primjera zaštite u ex situ uslovima, te stvaranje laboratorije na otvorenom, gdje će biti moguće provesti naučna istraživanja i organizovati programe obrazovanja u svrhu podizanja opće svijesti o značaju zaštite prirode, poručili su iz JU Zaštićena prirodna područja KS.