Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

FHMZ

Čist zrak samo danas, od utorka ponovo zagađenje

zagadjenost smog sarajevo (5)

Takvi, nepovoljni uslovi se očekuju do narednog vikenda uz mogućnost kraćeg poboljšanja uslova u četvrtak

Kvalitet zraka u Federaciji Bosne i Hercegovine jutros je zadovoljavajući imajući u obziru vrijednosti od prethodnih dana i varira od čistog do umjereno zagađenog, a velike promjene ne očekuju se do kraja dana, prenosi Anadolu Agency (AA).

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) najavljuju da bi utorak trebalo doći ponovno do stabilizacije meteoroloških uslova u centralnoj Bosni zbog čega očekuju rast koncentracija zagađujućih materija u zraku, a sličan scenario se u srijedu očekuje i u sjevernijim područjima (tuzlanski kanton).

Takvi, nepovoljni uslovi se očekuju do narednog vikenda uz mogućnost kraćeg poboljšanja uslova u četvrtak, navodi FHMZ.

Podsjetimo, tokom vikenda je došlo do postepenog popravljanja kvaliteta zraka na mjernim mjestima u Federaciji BiH. Već u subotu su značajno pale koncentracije lebdećih “PM” čestica na području Tuzlanskog kantona, a potom i u Zenici. Vrlo visoke koncentracije lebdećih čestica su se najduže zadržale u Sarajevu, Visokom i Ilijašu gdje je trend značajnijeg pada ostvaren tek u nedjelju poslijepodne.

Istovremeno sa padom koncentracija PM čestica počele su da rastu koncentracije sumpor dioksida, što je najizraženije bilo u Tuzli i Zenici ali se do jutros i taj trend obrnuo. Čak su i na pozadinskoj stanici Ivan Sedlo u nedjelju izmjerene visoke koncentracije sumpor dioskida.

I pored značajnijeg pada koncentracija dnevne granične vrijednosti zagađujućih materija u nedjelju su prekoračene gotovo na svim mjernim mjestima izuzev onih na području Tuzlanskog kantona.