Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kritika opozicije

Čitanje bukvice u Skupštini RS-a: Dajete milione Kusturici i lažnom teoretičaru Galijaševiću

vukanovic

Poslanik SDS-a je tokom svog govora spomenuo mnoge bolne tačke vlasti koju kontroliše Milorad Dodik

Opozicija u Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS) ponovo je danas kritikovala entitetsku vlast zbog malih izdvajanja za kulturu, posebno filmsku umjetnost, dok se istovremeno sredstvima građana RS-a podržavaju pojedinačni projekti umjetnika iz Srbije.

Poslanica Partija demokratskog progresa (PDP) Jelena Trivić je kritikovala odluku Vlade RS-a, koja je nedavno odobrila 195.000 KM iz budžetske rezerve za pomoć Producentskoj kući “Zilion film” iz Beograda za snimanje istorijske drame “Kralj Petar prvi”.

– Ukupna sredstva za razvoj filma u budžetu RS-a iznose 100.000 KM, dok je Lazar Ristovski za film “Kralj Petar prvi”, nakon što je snimljen, dobio 195.000 KM iz budžeta RS-a mimo svih procedura, jer mu je to neko obećao. Čak me nije ni iznenadila ta informacija, ali se niko, pa ni resorna ministrica nije tome usprotivio – rekla je Trivić.

Podsjetila je da Federacija BiH ima i Oskara i Zlatni globus, kao i druge nagrade za filmove, koje su snimili umjetnici u tom bh.entitetu, za razliku od RS.

Nebojša Vukanović je reagovao na primjedbe predsjednika Vlade RS-a Radovana Viškovića.

Poslanik SDS-a je tokom svog govora spomenuo mnoge malverzacije vlasti koju kontroliše Milorad Dodik, a govorio je i o stranačkom i netransparentnom trošenju budžetskih sredstava.

– Gospodine Viškoviću, ja sam mislio da je to do funkcije. Mislio sam da je gospođa Cvijanović neprevaziđena u tome da priča pola sata, a da ništa ne kaže. Ali vi je stižete dobro. Govorite da budžetom raspolažete kao domaćin, zašto ste onda Lazaru Ristovskom dali 200.000 maraka? Da bi došao i Dodiku držao govor na predizbornom skupu? To je primjer zloupotrebe položaja i kako se narodnim novcem finansira kampanja. Ristovski je skroman, Kusturica uzima milione. A da ne govorimo o lažnom teoretičaru terorizma Dževadu Galijaševiću, rekao je između ostalog Vukanović.

Njegovo obraćanje pogledajte u priloženom videu.

S druge strane, poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Igor Žunić istakao je da treba pozdraviti pozitivne projekte, dok je šef Kluba poslanika Srpske demokratske stranke (SDS) Miladin Stanić rekao da su u RS sramno male plaće glumaca.

Rasprava o ulaganjima u filmsku umjetnost je pokrenuta na današnjoj sjednici Narodne skupštine RS-a tokom rasprave o Prijedlogu zakona o plaćama zaposlenih u oblasti kulture u RS, kojim je predviđeno povećanje platnih koeficijenata za zaposlene u pomenutim oblastima, raspoređenih na radna mjesta s visokom stručnom spremom, a s ciljem izjednačavanja njihovih zarada sa plaćama zaposlenih u drugim oblastima javne uprave.